Chisinau Moldova felszabadítási emlékmű
Globál

Gázválságban Európa legszegényebb országa: Putyint sejtik a háttérben, a Gazprom elkezdte elzárni a gázcsapokat

Portfolio
Moldova gázellátása eddig teljes egészében a Gazpromtól függött, de most megpróbál máshonnan is földgázt beszerezni. Egyelőre nem sikerült megújítani az orosz gázóriással lejárt szerződést, a szállítások visszaestek, Moldova ezért 30 napos szükségállapotot hirdetett ki. Sokan úgy vélik, a háttérben a Kreml gyakorol nyomást, mert nem tetszik neki az új moldovai vezetés EU-párti irányvonala.

Hétfőn Európa legszegényebb országába, Moldovába első ízben érkezett nem az orosz Gazpromtól érkező gázszállítmány – írja a BBC.

A lengyel állami PGNiG olaj- és gázipari vállalat egymillió köbmétert szállított a volt szovjet tagköztársaságba. Moldovának ugyanakkor jóval nagyobb mennyiségekre lesz szüksége, ha a Gazprom beváltja a fenyegetését, és elzárja a gázcsapokat.

Jelenleg Moldova földgázimportjának 100 százaléka Oroszországból érkezik, de a szállítási szerződés szeptember végén lejárt.

A Gazprom megemelte az árat, de Moldova nem volt hajlandó kifizetni azt. Az orosz gázóriás ezért csökkentette a szállításokat, Moldova pedig kénytelen volt 30 napos szükségállapotot kihirdetni. A Gazprom 719 millió dolláros adósság kifizetését követeli, de Moldova vitatja az adósság tényét.

A moldovai vezetés szeretne aláírni új szerződést a Gazprommal, de csak akkor, ha a feltételek kedvezők.

Nico Popescu külügyminiszter azt mondja, a nagyon magas gázárak miatt a lehető legrosszabbkor jött a krízis, de Románia az elmúlt években új gázvezetéket épített az ország felé, és az EU-tól is kaptak tanácsokat gázellátásuk diverzifikálására.

A volt szovjet tagköztársaság sokáig Moszkva-párti irányvonalat vitt, de jelenlegi vezetése EU-párti, ezért sokan úgy vélik, a gázválság a Kreml rosszallásának eredménye.

A Kreml tagadja, hogy nyomásgyakorlásról lenne szó. Vlagyimir Putyin orosz elnök is nyilatkozott az ügyben, és azt mondta, a feltételezés

teljes képtelenség, mesebeszéd, politikai indíttatású pletyka.

Moldova sorsát az is nehezíti, hogy saját gázvállalata, a Moldovagaz a Gazprom többségi tulajdonában van. Ráadásul az ország áramszükségletének 80 százalékát egy a Dnyeszter Menti Köztársaságban lévő, orosz tulajdonú erőmű biztosítja. A szakadár köztársaság, melyet a nemzetközi közösség hivatalosan nem ismer el, Oroszország támogatását élvezi.

Azonban a Gazprom keze is megvan kötve: csak a szakadár köztársaságba nem szállíthat gázt, mivel tőzsdén jegyzett vállalat, és nem köthet szerződést egy a nemzetközi közösség által el nem ismert kvázi-állammal.

A gázválság érzékenyen érinti a moldovai lakosságot is, amely egyre elégedetlenebb lehet, ha a válság állandósul. Ez pedig veszélybe sodorhatja a jelenlegi kormány Európa-párti irányvonalát.

Címlapkép: A felszabadítási emlékmű Moldova fővárosában, Chisinauban. Forrás: Wikimedia Commons

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Al-Shabaab Szomália terrortámadás