oltás szőke nő
Globál

Csökken a vakcinák hatékonysága egy új tanulmány szerint

Portfolio
Új izraeli tanulmány jelent meg a New England Journal of Medicine című szaklap október 27-i számában arról, hogy egy ideig tartó „csend” után 2021 június közepétől miért robbant be az újabb COVID-19 hullám Izraelben. A lehetséges okok közé tartozik a Pfizer vakcina csökkent hatásossága a delta variáns ellen, illetve az idő függvényében csökkenő védettség, írja Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyezési szakértő friss bejegyzésében. A tanulmányban egy izraeli nemzeti egészségügyi adatbázisból végeztek elemzést.
  • A 60 éves és idősebb emberek esetén a 2021 januárjában olottak körében volt magasabb július 11-31. között a fertőzések aránya: ez 1,6-szer volt magasabb, mint a 2 hónappal később oltottaké.
  • A 40-59 évesek körében a februárban oltottaknál a fertőzési arány 1,7-szer volt nagyobb, mint a 2 hónappal később, áprilisban oltottaknál.
  • A 16-39 éveseknél a márciusban oltottaknál a fertőzések aránya 1,6-szer volt magasabb, mint azoknál, akiket 2 hónappal később, májusban oltottak.

A súlyos megbetegedések kockázata szintén emelkedett az idő függvényében. "A szerzők következtetése szerint a delta variáns elleni védettség minden korcsoportban pár hónappal a második Pfizer oltás után csökkenni kezdett" – zárja bejegyzését Dobson Szabolcs.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus antitest gén
dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Biden Putyin Genf