tálibok talibán moszkva putyin
Globál

Elképesztő bizonyítékok kerültek elő: az amerikai titkosszolgálatok súlyos tévedései alapozták meg a kaotikus afganisztáni kivonulást

Portfolio
A vezető amerikai hírszerző ügynökségek nem látták előre a tálibok gyors hatalomátvételét Afganisztánban, csak szétszórt értékeléseket adtak az afgán hadsereg és az afgán kormány hatalomban maradásáról – írja a Wall Street Journal titkosított anyagok összefoglalóinak átnézése nyomán.

A négy hírszerző ügynökség mintegy kéttucatnyi értékeléséről eddig nem adtak hírt. Az értékelések felvázolták a tálibok előrehaladását 2020 tavaszától idén júliusig, előrejelezve az iszlamista csoport további terjeszkedését, illetve azt, hogy az amerikaiak által támogatott kabuli kormány valószínűleg nem maradhat fenn amerikai támogatás nélkül.

A különböző elemzések eltérnek abban, hogy meddig tarthatott volna ki az afgán hadsereg és a kormány, de

egyik sem jelezte előre, hogy a tálibok már augusztus 15-én bevehetik Afganisztán fővárosát, miközben az amerikai csapatok még a helyszínen tartózkodnak.

A CIA május közepén kiadott jelentése szerint például Asraf Gáni kormánya az év végére bukna meg. Az Egyesült Államok katonai hírszerző ügynöksége, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) június 4-i jelentése szerint pedig az elkövetkező 12 hónapban a tálibok folyamatosan veszik majd hatalmuk alá a Kabult körülvevő vidéki területeket, az afgán kormány pedig tartani fogja a fővárost.

A hírszerzési hibák alapozták meg azokat a téves politikai döntéseket, melyek a Kabulban tapasztalt tömeges evakuálásokhoz vezettek.

A 2020 áprilisától indult jelentések összefoglalói az eddigi legrészletesebb képet adják arról, hogy a hírszerzés mit mondott Donald Trump, majd Joe Biden amerikai elnöknek, melyek alapján ők az afganisztáni amerikai szerepvállalásnak véget vető döntéseiket meghozták.

A Kongresszus tagjai most vizsgálják a kaotikus kivonulást, ezen belül a hírszerző ügynökségek tevékenységét, miután az amerikai vezetést váratlanul érte a tálibok gyors előretörése.

A feltevések szerint az afgán kormány és a biztonsági erők még jó ideig ki tudtak volna tartani, és miközben az amerikai hadsereg kivonul, az amerikai nagykövetség továbbra is működött volna, segítve az afgán szövetségeseket.

A négy hírszerző ügynökség, melyeknek a jelentéseit áttekintették, a CIA, a DIA, a Külügyminisztérium hírszerzési irodája, valamint a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala. Az ügynökség képviselői nem kívántak nyilatkozni.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő azzal védte az ügynökségeket, hogy „nem jósok”, és hogy az az irányt tekintve mindannyiuknak igaza volt abban, hogy a dolgok romlani fognak, mindazonáltal elismerte, hogy

vegyes képet adtak.

A Biden politikai terveit jól ismerő tisztviselők szerint, mivel az elnök már a választási kampányban ígéretet tett az Afganisztánból való kivonulásra, az eltérő hírszerzési értékeléseknek alig volt hatása a döntésére.

Jelenlegi és volt tisztviselők elmondták, hogy a Trump parancsára megkezdett kivonulás miatt a távoli bázisok bezártak, ez pedig egyre nehezebbé tett a hírszerzés munkáját. Ez a csökkenő hírszerző kapacitás egyre nagyobb aggodalmat keltett a törvényhozók körében a Kabul elestét megelőző hónapokban – mondta egy szenátusi tanácsadó.

Egy 2020 áprilisában kiadott CIA-jelentés még arra figyelmeztetett, hogy a Asraf Gáni kormánya összeomlik, amint az amerikai támogatás megszűnik.

A cikk szerint különbségek vannak a CIA (polgári hírszerzés) és a DIA (katonai hírszerzés) jelentései között, ami a két ügynökség eltérő feladatából is következik: a CIA inkább a politikai, a DIA inkább a katonai következményekre fókuszált.

Egy magas rangú tisztviselő szerint a DIA „elhitt néhány mítoszt” az amerikaiak által kiképzett afgán hadsereg képességeiről. Míg a DIA szerint Kabul hosszabb ideig tudta volna tartani magát, a CIA ezzel szemben következetesen figyelmeztetett az amerikai kivonulás utáni lehetséges összeomlásra.

Bár az afgán kormány tagjai nem voltak derűlátók saját kormányuk és hadseregük képességeit illetően, de még az ő jóslataik is utólag túlzottan optimistának bizonyultak. Míg az afgán alelnök szerint októberben, az afgán külügyminiszter szerint szeptemberben következett volna be az összeomlás.

Hogy az amerikai kivonulás katasztrófához vezethet, azt májusi cikkünkben mi is előrejeleztük:

Címlapkép forrása: Getty Images

dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Biden Putyin Genf