Globál

Jó hírek érkeztek az eurózónából

MTI
Történelmi csúcs közelébe javult az euróövezet gazdasági hangulatindexe októberben a szakértők álta várt romlás helyett, miközben rekordszintre nőttek az inflációs várakozások.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (EcFin) honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint az euróövezetben októberben 0,8 ponttal, 118,6 pontra kúszott fel a fogyasztók gazdaságba vetett bizalmát tükröző gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) értéke. Az októberi mutató alig maradt el a júliusban beállított 119 pontos rekordtól. Elemzők romló októberi hangulatindexre, 116,9 pontos értékre számítottak a szeptemberi 117,8 pont után.

Az Európai Unióban 1 ponttal, 117,6 pontra javult a gazdasági hangulatindex. A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont mindkét blokk és minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.

A 19 tagú eurózónában a feldolgozóipari bizalmi index 0,1 ponttal, 14,2 pontra emelkedett. A szolgáltatások bizalmi indexe 15,2 pontról 18,2 pontra nőtt, a fogyasztási bizalmi index értéke mínusz 4 pontról mínusz 4,8 pontra romlott, míg az építőipari 7,5 pontról 8,9 pontra javult.

A koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülés és a gyorsan emelkedő energiaárak feljebb húzták az inflációs várakozásokat. A  fogyasztói inflációs várakozások mérőszáma a szeptemberi 33,1 pontról októberben 40 pontra, 2000 óta legmagasabb szintre nőtt.

Az Európai Unióban a feldolgozóipari bizalmi index 12,1 pontról 12,4 pontra nőtt, a szolgáltatások bizalmi indexe 15,5 pontról 18,3 pontra emelkedett, a fogyasztási bizalmi index értéke mínusz 5,2 pontról mínusz 6,1 pontra esett, az építőipari viszont 5,5 pontról 7 pontra nőtt.

A magyarországi ESI értéke 110,2 pontról 112,1 pontra ugrott. Az alindexek közül a feldolgozóipari 6,4 pontról 9,7 pontra nőtt, a  szolgáltatások bizalmi indexe 4,1 pontról 7,6 pontra emelkedett, a kiskereskedelemé 1,2 pontról 0,7 pontra süllyedt, az építőiparé 8,1 pontról 4,9 pontra esett, míg a fogyasztói bizalmi mutató mínusz 19,0 pontról mínusz 11,8 pontra erősödött.

koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas
karacsonybutor

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Figyelmeztetés érkezett: óriási forgalom és havazás jön!