ensz központ new york
Globál

Katonai puccs rázta meg a 40 milliós országot, üzent az ENSZ

MTI
Felszólította csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a héten puccsal hatalomra került szudáni katonai vezetést, hogy állítsa vissza a civilek vezette átmeneti kormányt, és azonnal engedje szabadon a katonai hatalomátvétel után őrizetbe vett embereket.

Az ENSZ legbefolyásosabb testülete szolidaritását fejezte ki a szudáni nép iránt, illetve megerősítette, hogy kész támogatni a szudáni demokratikus átmenet megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseket, valamint az embereknek "a befogadó, békés, stabil, demokratikus és gyümölcsöző jövőre vonatkozó törekvéseit".

Diplomaták szerint a 15 tagállamból álló BT által elfogadott nyilatkozat számos felülvizsgálaton ment keresztül, különösen Oroszország ellenvetései miatt, mivel Moszkva nem akarta "elítélni" a katonai hatalomátvételt, ahogyan az a Nagy-Britannia által beterjesztett szövegben szerepelt. A végső változatban a BT ehelyett "komoly aggályát" fejezi ki az október 25-i katonai hatalomátvétellel, egyes átmeneti intézmények felszámolásával, a rendkívüli bevezetésével, Abdalla Hamdok miniszterelnök, valamint az átmeneti kormány további civil tagjainak őrizetbe vételével kapcsolatban, jóllehet megjegyezték, hogy Hamdok azóta már hazatérhetett.

A BT-tagállamok figyelmeztettek: a szudáni demokratikus átmenet aláásására irányuló bármilyen kísérlet "veszélybe sodorja Szudán biztonságát, stabilitását és fejlődését". A tagállamok felszólítottak minden felet, hogy "gyakoroljanak a lehető legnagyobb önmérsékletet, tartózkodjanak az erőszak alkalmazásától", valamint hangsúlyozták annak fontosságát, hogy teljes mértékben tartsák tiszteletben az emberi jogokat, köztük a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot.

A Biztonsági Tanács sürgette a feleket, hogy kezdjenek feltétel nélkül párbeszédet, lehetővé téve a szudáni demokratikus átmenet alapjául szolgáló alapító okirat és jubai békemegállapodás teljes körű végrehajtását.

Szudánban mindeközben folytatódtak a puccs elleni tüntetések a fővárosban, Kartúmban és további helyeken. Számos üzlet zárt be válaszul a sztrájkra való felhívásokra.

Hétfőn a szudáni hadsereg őrizetbe vette az átmeneti kormány több civil tagját, majd a katonai-civil tanács vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok feloszlatta a kormányt, és rendkívüli állapotot jelentett be. A puccs veszélybe sodorja a demokratikus átmenetet, amely az Omar el-Besír korábbi elnök 2019-es megbuktatásához vezető forradalom után vette kezdetét az északkelet-afrikai országban.

A hadsereg egy intenzív politikai válság után vette át a hatalmat, miután már utcai tüntetések is kialakultak, amelyeken a tiltakozók azt követelték a hadseregtől: távozzon a kormányból.

A puccs óta az internetelérés javarészt korlátozott az országban. A dpa német hírügynökség szerint a szombati "Ellenállás Napján" országszerte tüntetésekre lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
elektromos auto veszely

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
magyar honvedseg hatarvedelem