Oroszország Kína haditengerészeti gyakorlat
Globál

Kína durván visszaszólt Tajvannak: az újraegyesülés egybeesik a történelem haladási irányával

MTI
Kína határozottan elítéli a hivatalos, illetve a katonai kapcsolattartás minden formáját az Egyesült Államok és Tajvan között – szögezte le Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő csütörtökön, miután a tajvani elnök elismerte, hogy amerikai katonák állomásoznak a szigeten.

Vang felszólította Washingtont, hogy tartsa magát az egy Kína elvhez, amelyet Peking a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekint, és ne avatkozzon bele Kína belügyeibe.

A szóvivő azt mondta: az amerikai haditengerészet hajói számos alkalommal fitogtatták erejüket a Tajvani-szorosban az elmúlt időszakban, rossz üzeneteket küldve ezzel a sziget függetlenségét hirdető erőknek, és veszélyeztetve a régió békéjét és stabilitását.

Aláhúzta:

Tajvan újraegyesülése a szárazföldi Kínával egybeesik a történelem haladási irányával, míg Tajvan függetlensége zsákutca.

Caj Jing-ven tajvani elnök a CNN hírtelevíziónak adott, csütörtöki interjújában ismerte el, hogy állomásoznak a szigeten amerikai katonák, akiknek a feladatai közé tartozik tajvani katonák kiképzése. Az elnök emellett ismét hitet tett a tajvani demokrácia és szabadság védelme mellett, és hangsúlyozta: biztos abban, hogy az Egyesült Államok Tajvan védelmére kelne, ha Kína megtámadná a szigetet.

Az Egyesült Államok nem áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban Tajvannal, de egy amerikai jogszabály előírja, hogy köteles támogatnia önmaga megvédésében.

Az Egyesült Államok Tajvan legnagyobb fegyverbeszállítója.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten a CNN hírtelevízió műsorában kijelentette, hogy az Egyesült Államok megvédené Tajvant egy esetleges kínai támadással szemben. Nem sokkal Biden televíziós nyilatkozata után azonban a Fehér Ház egyik szóvivője elmondta: az amerikai vezetés Tajvan-politikája nem változott.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást gyakorol Tajvanra, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Október első négy napján a kínai légierő 149 harci gépe hatolt be a tajvani légtérbe, naponta megdöntve a sziget légvédelmi zónájába egy időben berepülő kínai harci gépek rekordját. Az akciók kezdete egybeesett a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának október 1-jére eső évfordulójával. Peking részéről a feszültségek közelmúltbeli kiéleződését részben a tajvani politikusok külföldi erőkkel folytatott "összejátszásának" tulajdonították.

Címlapkép forrása: Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Amerika Kína sakk stockfotó