type 22
Globál

Kína láthatatlan hajója nem is láthatatlan

Portfolio
A 2000-es évek közepén mutatta be Kína a 22-es típusú gyorsnaszádot, egy olyan hajóosztályt, melyről azt állították, hogy láthatatlan a radarok számára. Most egy blogger bebizonyította, hogy a naszádokat nagyon is látni lehet.

Kína 82 darab 22-es típusú gyorsnaszádot rendszeresített a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) kötelékében, ezek a viszonylag kis hajók a Popular Mechanics szerint „romboló szintű” fegyverzettel vannak felszerelve, hiszen megtalálható rajtuk egy 30 milliméteres gatling-gépágyú és nyolc YJ-83-as vízi célpontok semlegesítésére való rakétaindító.

A hajók kialakításából eddig arra lehetett következtetni, hogy a 22-es típus egy lopakodóhajó – egy olyan eszköz, melyet szinte lehetetlen észlelni radarok segítségével.

Egy blogger, H. I. Sutton, a Covert Shores blog szerzője egy műholdas radarral, a Synthetic Aperture-rel bebizonyította, hogy a 22-esek egyáltalán nem láthatatlanok, simán kiszúrta őket, ahogy Kína partjainál horgonyoznak.

A Popular Mechanics úgy véli, hogy ha a Synthetic Aperture-ral észlelni lehetett a gyorsnaszádokat, így egyes amerikai radarokkal, például az F-35-ösök AN/APG-81-es radarjával, illetve a Ticonderoga és Arleigh Burgke-osztályú cirkálók SPY-1-es radarrendszerével is észlelni lehet a hajókat, hiszen hasonló a működési elvük, mint annak a radarnak, amelyet Sutton használt.

A láthatatlan kínai hajók tehát nem láthatatlanok.

Címlapkép: US Navy via Commons

automatizáció robot autóipar technológia
wall street
forint
bét
automatizáció robot autóipar technológia
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
GettyImages-1187464802