Chisinau Moldova nemzeti színház
Globál

Nagyhatalmi játszma színterévé válhat Európa legszegényebb országa: most épp az EU lépett egyet

Portfolio
Az orosz gázipari óriás, a Gazprom azzal fenyegetőzik, hogy elzárja a gázcsapokat Moldova felé, ha nem sikerül megállapodni a lejárt gázszerződés megújításában. Közben az EU 60 millió eurós támogatást ígért Európa legszegényebb országának a gázválság megoldására. A háttérben nagyhatalmi játszma húzódhat meg: a volt szovjet tagköztársaság az EU felé közeledne, ami viszont Moszkvának nincs ínyére.

Maia Sandu államelnök bejelentése szerint Moldova 60 millió eurós támogatást kap az Európai Uniótól, amely ezzel kívánja segíteni a gázhiányban szenvedő országot – írja a Reuters.

Moldova és a Gazprom orosz gázóriás közötti gázszerződés szeptember végén járt le, és egyelőre nem sikerült megegyezni a megújításában, mert vita alakult ki az árak körül.

A volt szovjet tagköztársaságot eddig 100 százalékban a Gazprom látta el gázzal.

Az Energocom állami energiavállalat a minap azonban 1,5 millió köbméternyi gázt vásárolt mai szállítással a DXT Commodities és a PGNiG energetikai cégektől, melyek Ukrajnán és Románián keresztül fognak gázt juttatni az országba.

A moldovai kormány elmondta, még mintegy 5 millió köbméternyi gázt terveznek vásárolni október végéig, de a Gazprommal is folytatják a tárgyalásokat.

A Gazprom azt mondta, teljesen leállítják a gázexportot, ha Moldova nem fizeti ki az eddigi szállításokat, illetve nem írja alá decemberig az új gázszerződést. A kelet-európai ország a gázszállítások csökkenése miatt 30 napos szükségállapotot léptetett életbe a múlt héten.

A Kreml tagadja azokat a vádakat, melyek szerint a gázcsapok elzárásával való fenyegetőzést politikai nyomásgyakorlásra használnák. Moldova, amely sokáig Moszkva-barát politikát folytatott, most az EU felé közeledne, ami nem tetszik az orosz vezetésnek.

Címlapkép: A nemzeti színház épülete Moldova fővárosában, Chisinauban. Forrás: Wikimedia Commons

koronavirus antitest gén
dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Biden Putyin Genf