Előfizetői tartalom

A világ országai ismét megpróbálják megakadályozni a klímakatasztrófát - Valódi áttörés vagy üres ígérgetést hoz a glasgow-i klímacsúcs?

Portfolio
Vasárnap kezdődött el az ENSZ, COP26 névre hallgató klímakonferenciája, amelyen több mint 200 ország állam- és kormányfője vesz részt.  A csúcsot nagy várakozások előzték meg, a világ országainak elsősorban arra kell választ találni, hogy miként érhető el a párizsi megállapodásban szereplő legfeljebb 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésre vonatkozó célkitűzés megvalósítása. Ehhez minden országnak cselekvési tervet kellett kidolgoznia, azonban sokan, főleg a nagy szennyezők tartózkodtak az ambiciózus ígéretektől. Félő továbbá, hogy ismét fellángol az ellentét a világ fejlett és fejlődő országai között a klímabarát működésre való átállás miatt felmerülő költségek fedezését illetően. Éppen ezért sokan pesszimista várakozásokat fogalmaztak meg a csúcs eredményeinek vonatkozásában, abban azonban egyre többen értenek egyet, hogy azonnali cselekvésre van szükség a klímaváltozás megfékezése érdekében.

Lehet, hogy már most késő A tegnap elrajtolt COP26, amely a „Conference of the Parties” kifejezés rövidítését takarja, az ENSZ által rendezett, évente tartandó klímacsúcsok résztvevőit fogja össze. Ennek megfelelően COP1-ként ismert az első, 1995-ben tartott konferencia, a Glasgow-ban futó jelenlegi csúcs pedig a 26. a sorban. Annak ellenére, hogy évente megrendezik a konferenciát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés