afganisztan-dollar-forint-kulfoldi-valuta-betiltas-talibok
Globál

Betiltották a dollárt és a világ összes valutáját egy országban

Portfolio
Az afgán gazdaság hatalmas nehézségekkel küzd a nemzetközi pénzügyi támogatás megvonása miatt, miután a tálibok átvették az irányítást. Az országot vezető csoport most tovább ronthat a helyzeten, mivel egy új intézkedés következtében még a dollár használata is tilos a kereskedelemben.

A tálibok betiltották a külföldi valuták használatát Afganisztánban, amely lépés tovább ronthat az összeomlás szélén álló gazdaság állapotán – írja a BBC.

Az ország gazdasági helyzete és nemzeti érdekei megkövetelik, hogy minden afgán afgán valutát használjon minden kereskedelmi tevékenység során

– jelentették ki a tálibok.

Az amerikai dollárt eddig széles körben használták Afganisztán piacain, emellett pedig a szomszédos országokkal határos területeken, mint például a pakisztáni határ vidékén.

Az Iszlám Emirátus arra utasítja az összes állampolgárt, boltost, kereskedőt, üzletembert és a nagyközönséget, hogy ezentúl minden tranzakciót afgániban bonyolítsanak le, és szigorúan tartózkodjanak a devizahasználattól

– mondta Zabihullah Mujahid tálib szóvivő az interneten közzétett nyilatkozatában.

Egy afgáni 3,4 forintot ér a jelenlegi árfolyam alapján.

Bárki, aki megszegi ezt a rendeletet, jogi eljárással néz szembe - áll a közleményben.

Miután a tálibok augusztusban átvették az ország irányítását, az amerikai jegybank és az európai központi bankok Afganisztán több milliárd dollárnyi tengerentúli eszközét befagyasztották. A tálibok felszólaltak Afganisztán tengerentúli vagyonának zárolása ellen, mivel a nemzet súlyos pénzhiánnyal néz szembe.

A segélyek elmaradása is brutális mértékben sújtja az agfán gazdaságot, ugyanis a tengerentúli támogatások korábban a közkiadások háromnegyedét finanszírozták.

A múlt hónapban az IMF arra figyelmeztetett, hogy az ország gazdasága idén 30%-kal zsugorodhat, milliókat sodorva szegénységbe és humanitárius válságot okozva. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési Világprogramja arra figyelmeztetett, hogy afgánok millióira vár éhezés az aszály, a konfliktus és a Covid-19 kombinációja miatt.

Bár a nyugati hatalmak kijelentették, hogy el akarják kerülni a humanitárius katasztrófát Afganisztánban, a tálib kormányt nem akarják hivatalosan elismerni.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
omikron koronavírus tüskefehérje