Előfizetői tartalom

Az amerikai titkosszolgálat bicskája is beletörik a legnagyobb fenyegetést jelentő ország új trükkjeibe

Portfolio
Kína felemelkedése minden szempontból kihívást jelent az Egyesült Államokra nézve, a két ország vetélkedése pedig az utóbbi években egyre inkább nyilvánvalóvá vált. Ez alól természetesen nem képez kivételt a hírszerzés sem, ugyanis ilyen körülmények mellett igencsak felértékelődik a másik fél szándékait illetően megszerzett információ. Az utóbbi évek tapasztalata azonban azt mutatja, hogy az amerikai hírszerzésnek egyre nehezebb dolga van, ha a kínai vezetés szándékairól akar hitelesen informálódni. Ez pedig szoros összefüggésben van azzal a folyamattal, amelynek eredményeképpen Hszi Csin-ping saját személye köré szervezett lényegében minden hatalmat az ázsiai országban.

Kína mindig is nehéz célpontnak számított hírszerzői szempontból, beszámolók szerint azonban még egy évtizeddel ezelőtt is sokkal könnyebb volt információkat gyűjteni a kínai felső körök szándékait illetően. Ezt támasztja alá, hogy a Bloomberg elemzése szerint az amerikai vezetést a kínai rezsim számos húzása váratlanul érte. Ezek közé tartozik például a hongkongi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés