Előfizetői tartalom

Kína uralma alá hajtaná a fél világot, de kik lehetnek ebben hűséges szövetségesei?

Portfolio
Az elmúlt időszakban Kína egyre inkább igyekezett az utóbbi évtizedekben megszerzett gazdasági hatalmát a geopolitika területére is kiterjeszteni. Ennek hatására egyesek felvetik annak a lehetőségét, hogy Kína erre alapozva akár egy saját szövetségi rendszert építhet ki magának az Egyesült Államok által vezetett tömbbel szemben. Valójában azonban a hagyományos szövetségépítés kevésbé tartozik a kínai vezetés céljai közé e mögött pedig történelmi és gyakorlati megfontolások is húzódnak. Nem beszélve arról, hogy eközben a nyugati országok is sok tekintetben szorosabbra fűzték együttműködésüket, nem kis részben az utóbbi években tanúsított asszertív kínai külpolitika miatt.

Gazdasági befolyásszerzés Kínának jelenleg csupán egy formális szövetségese van, ez pedig Észak-Korea. Ennek ellenére a kínaiak számos állammal állnak szoros partneri viszonyban világszerte. Ezek közül a legjelentősebb kétségkívül Oroszország és Pakisztán, de megnevezhetők még délkelet-ázsiai államok is, mint például Mianmar, Kambodzsa, Vietnám, Thaiföld vagy Laosz....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés