Portfolio signature

Átütő sikereket és bizonytalanságot egyszerre hozhat Németország új kormánya

Palkovics Máté
Tombol a koronavírus-járvány Németországban és ez a szeptemberi választások után kormányzásra készülő pártokat is próbára teszi, amelyek időközben igyekeznek kimunkálni egy koalíciós megállapodást. Bár számos pont még tisztázásra vár az eddigiek alapján kijelenthető, hogy a koalíciós szerződés eddigi tervezetei egyszerre irányoznak elő nagy mérföldköveket és bizonytalanságot is a majdani német politika szempontjából. Az SPD, az FDP és a Zöldek minden esetre reménykednek abban, hogy jövő hét végére lezárulnak a tárgyalások, december első felében pedig hivatalba tud lépni az új kormány. Eközben a CDU-ban is sorsdöntő kérdésekre kell választ találnia a tagságnak, miután a 16 év után ellenzékbe kényszerülő párt élére új elnököt kell választani, három éven belül immár harmadik alkalommal.

Ez a hét is bővelkedett izgalmakban

A Bundestagban a héten parázs viták övezték a járvány elleni védekezést szolgáló jogszabályok módosítását. A nézeteltérés a kormányzásra készülő, úgynevezett közlekedési lámpa pártjai és az ellenzékbe vonuló uniópártok között húzódott. Az SPD, Zöldek és FDP alkotta többség több helyen módosította a jelenlegi szabályokat, nagyobb beleszólást biztosítva a törvényhozásnak a járványkezelésbe, azonban nem kívánták meghosszabbítani az egyébként november 25-én lejáró kivételes jogrendet, amely többek között az iskolabezárásokat is jelentő szigorú, rendeleti korlátozásokat tette lehetővé a kormány számára a Bundestag beleszólása nélkül. Az uniópártok ez utóbbi lépést kritizálták a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel, az egyéni szabadságjogokért síkra szálló FDP azonban üdvözölte a döntést.

Angela Merkel pedig tartományi vezetőkkel folytatott tárgyalásokat követően bejelentette, hogy az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher mértékéhez kötik a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban. Általános szabály lett ugyanakkor, hogy csak a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok friss negatív vírusteszt birtokában sem.

A koalíciós tárgyalások eredményességét illetően is fontos fejleményekről számoltak be a pártok, amelyek főtitkárai kedden kijelentették, hogy nagyon közel állnak egy koalíciós megállapodás megkötéséhez.

Cikkünk tartalma:

  • Miként teszi próbára a koronavírus a formálódó kománykoalíciót?
  • Mi várható az új kormány részéről a marihuána-legalizáció vonatkozásában?
  • Hogyan osztják szét a miniszteri tárcákat?
  • Melyek azok a kérdések, amelyeket igyekeznek elkerülni a tárgyaló felek?
  • Ki lehet a CDU új vezetője és mit jelenthet ez Németország számára?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések