big-ben-felujitas-london-egyesult-kiralysag
Globál

Újra látható lesz London leghíresebb jelképe

Portfolio
Anglia lakosai hamarosan visszakapják büszkeségüket, az évek óta tartó felújítás vége felé közeledve egyre több látszódik a brit parlamentáris demokrácia jelképéből.

A Big Ben számlapjai előtűnnek az állványzat burkából, hogy a világhírű óra betölthesse legfontosabb éves szerepét: újévkor a London utcáin álló ezrek és a több millió tévénéző számára kongasson – írja a Reuters.

A brit parlamenti ház óratornya három és fél éven át volt elrejtve, miközben kézművesek százai javították a falazatot, cserélték ki a fémeket, festették és aranyozták újra az 1859-es építés óta legnagyobb restaurálás során.

Nick Sturge, a Sir Robert McAlpine építőipari és mérnöki társaság különleges projektjeinek projektmenedzsere szerint az állványzat eltávolítása "nagy mérföldkő" a 79,7 millió font (kb 35 milliárd forint) mértékű projektben.

Újévre az emberek nagy különbséget fognak látni; elkezdik visszakapni a tornyukat. A tetők teljesen láthatóak lesznek a négy óralappal együtt

– mondta Sturge.

A Big Ben – amely a legnagyobb és legpontosabb "négyarcú" harangozó óra volt, amikor megépítették – London és Nagy-Britannia parlamentáris demokráciájának szimbóluma világszerte, valamint a város egyik legtöbbet fényképezett helyszíne.

Az Egyesült Királyság négy részének virágos emblémáit – a bogáncsot, a lóherét, a póréhagymát és a rózsát – Charles Barry eredeti tervének színeire festették át a 2012-ben II. Erzsébet királynő tiszteletére átnevezett toronyban.

Az újévet jelző Nagy Harang – amely a Big Ben név eredeti neve – 12 kongatását elektromos motor hajtja majd. Az eredeti viktoriánus óramechanizmus akkor lép működésbe, amikor a harangok ismét a megszokott mintát követve, negyedóránként és óránként ütnek majd, tavasszal.

Címlapkép forrása: Getty Images

vulkán láva
oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
vulkán láva