magdalena andersson
Globál

Svédország történelmében először nőt választott miniszterelnöknek - aki pár óra múlva le is mondott

Portfolio
Svédország történelmének elsői női miniszterelnöke, Magdalena Andersson kinevezése után pár órával le is mondott - írja a BBC.

A szociáldemokrata miniszterelnök lemondását azzal indokolta, hogy a parlament nem fogadta el a költségvetési javaslatát, ehelyett az ellenzéki költségvetési javaslat ment át a házon. Ezzel együtt a koalíciós partner is kilépett az együttműködésből.

Andersson azt mondta, hogy a koalíciós partner kilépése esetén a miniszterelnöknek illik lemondania, és ő maga sem szeretne egy olyan kormány élén állni, amelynek a legitimitása megkérdőjelezhető. Ennek ellenére a több szempontból is történelmet író Andersson szeretne újra miniszterelnökké válni egy egypárti kormányban.

A svéd parlamentben, a Riksdagban a 349 képviselőből 174 ellene szavazott, 57 tartózkodó szavazat mellett mindössze 117-en szavaztak mellette - de a kisebbségi kormányzást jól ismerő svéd parlamentáris rendszer szerint már akkor is miniszterelnökké válhat valaki, ha a többség nem szavaz ellene.

Andersson így ma délelőtt 11 óra körül az ország első női miniszterelnöke lett, és kinevezését nagy ováció fogadta az egyes képviselői körökből. Este fél hétkor már lemondásáról tájékoztatta a házelnököt.

Máig egyébként Svédország volt az egyetlen észak-európai ország, amelynek sosem volt női miniszterelnöke. Ma este már a svédek is elmondhatják magukról, hogy nekik is volt már női kormányfőjük.

Címlapkép: Getty Images

washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
putyin, biden, oroszország, usa
oltás vakcina koronavírus
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
lukasenka belarusz feheroroszorszag