Előfizetői tartalom

Újra asztalra kerülhetnek az Irán elleni katonai csapás tervei, ha buknak a jövő heti tárgyalások

A jövő héten folytatódhat a tárgyalás Amerika és Irán közt a perzsa ország nukleáris képességeinek korlátozásáról, az amerikai sajtó viszont arról ír, hogy az Egyesült Államok szenior tisztségviselői nem számítanak áttörésre és B-terveket fontolgatnak, hogy meggátolják azt, hogy atomfegyverhez jusson a síita nagyhatalom. Az esetleges intézkedések skálája széles, a Kínára való nyomásgyakorlás mellett szóba jöhet a katonai csapás is, különösen Izrael részéről. Ilyen már korábban is előfordult: Izrael a '80-as években Irak, a 2000-es évek elején pedig Szíria atomlétesítményeit is megsemmisítette - különösebb retorziók nélkül. Irán nagyobb falat lenne, de mivel Izrael vezetői létkérdésnek tartják azt, hogy Irán ne juthasson nukleáris fegyverekhez, simán lehet, hogy még Amerika segítsége nélkül is akcióba lendülnek az izraeli vadászgépek.

Kell egy B-terv A nyáron új kormány alakult Iránban az ultrakonzervatív Ebrahim Raiszi elnök vezetésével, jövő héten pedig sor került az első olyan találkozóra a nyugati hatalmakkal kötött nukleáris megállapodás visszaállítására, melyen az új iráni kormány képviselteti magát. A találkozóra ismét Bécsben kerül majd sor, Kína és Oroszország is részt vesz majd rajta....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés