koronavirus varians
Globál

Aggódnak a tudósok, virológusok: már fertőz a koronavírus új szupervariánsa, amely elképesztő tüskefehérjével bír

Portfolio
Afrikában tűnt fel a koronavírus új variánsa, amely a vizsgálati eredmények szerint olyan sok mutációt hordoz, hogy az már a kutatókat is komoly aggodalommal tölti el. A B.1.1.529 elnevezésű koronavírus-variáns képes megkerülni az emberi szervezet védekezőrendszerét, amely egyes vélekedések szerint akár újabb járványhullámok kialakulását is okozhatja.

Eddig három országban, összesen 10 esetben állapították meg, hogy a koronavírus-fertőzést ez az új variáns okozta. A rendkívül alacsony regisztrált esetszám ellenére komoly aggodalmakat váltott ki kutatókból, ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, hogy a B.1.1.529 variáns összesen 32 mutációt tartalmaz a tüskefehérjéjén, vagyis pont azon a részén, amelyet a legtöbb vakcina arra használ, hogy beindítsa az immunrendszer védekezőképességét a fertőzéssel szemben. Kutatók szerint a tüskefehérje mutációi befolyásolhatják a variáns fertőzési és terjedési képességeit, egyben megnehezítik az immunsejtek számára a védekezést.

Az új koronavírus-variánst először Botswanában észlelték, ahol mostanra már három esetet is regisztráltak. Dél-Afrikában további hat fertőzöttről derült ki, hogy az új variáns miatt betegedett meg, míg további egy esetről Hongkongban számoltak be.

Tom Peacock, az Imperial College London virológusa az új koronavírus-variánssal kapcsolatos részleteket egy genommegosztó portálon tette közzé, ahol megjegyezte, hogy

a hihetetlenül nagyszámú mutáció valóban aggodalomra adhat okot.

Peacock a Twitteren hangsúlyozta, hogy az új variánst kiemelt figyelemmel kell kísérni a tüskefehérje szörnyű felépítése miatt. Ugyanakkor hozzátette azt is, előfordulhat, hogy egy furcsa, de nem túlzottan fertőző változattal állnak csak szemben. Kiemelte, reméli, hogy ez utóbbi a helyzet.

A Guardian beszámolójából kiderült az is, hogy a tudósok kiemelten figyelik majd az új variánst, hátha bármilyen jelét látják annak, hogy begyorsulva, szélesebb körben kezd el fertőzni. Néhány dél-afrikai virológus máris aggódik, a közelmúltban ugyanis pont Gauteng tartományban kezdett emelkedni az esetszám, ahol az új variánst észlelték.

Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem klinikai mikrobiológia professzora elmondta, hogy a laboratóriumában végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a B.1.1.529-es vírus két mutációja növeli a fertőzőképességet és csökkenti az antitestek felismerését.

Elmondta, a jelenlévő mutációk alapján mindenképpen jelentős aggodalomra ad okot az új variáns.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a vírus egyik kulcsfontosságú tulajdonsága a fertőzőképesség, amelyet egyelőre nem ismerünk pontosan.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus antitest gén
dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Biden Putyin Genf