who egészségügyi világszervezet
Globál

Rendkívüli ülést tart a WHO a koronavírus új szupervariánsa miatt

Portfolio
Számos kutatót és virológust tölt el aggodalommal a koronavírus egy új variánsának a megjelenése, amely egyes vélekedések szerint akár újabb járványhullámok kialakulását is okozhatja. A kialakult helyzetre reagálva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli ülést tart pénteken, amelynek keretében megvitatják, mit jelenthet a koronavírus-vakcinák és az alkalmazott kezelések szempontjából a napokban felfedezett új variáns rendkívül sok mutációt tartalmazó tüskefehérjéje.

Ahogy arról néhány órával ezelőtt beszámoltunk, eddig három országban, összesen 10 esetben állapították meg, hogy a koronavírus-fertőzést ez az új variáns okozta. A rendkívül alacsony regisztrált esetszám ellenére komoly aggodalmakat váltott ki kutatókból, ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, hogy a B.1.1.529 variáns összesen 32 mutációt tartalmaz a tüskefehérjéjén, vagyis pont azon a részén, amelyet a legtöbb vakcina arra használ, hogy beindítsa az immunrendszer védekezőképességét a fertőzéssel szemben.

Még nem sokat tudunk erről, amit tudunk az az, hogy ez a variáns nagyszámú mutációval rendelkezik

- jelentette ki Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője a CNBC beszámolója szerint. Egyben hozzátette, hogy aggodalomra az ad okot, hogy ha egy variáns ennyi mutációval rendelkezik, az hatással lehet a vírus viselkedésére.

Az új koronavírus-variánst először Botswanában észlelték, ahol mostanra már három esetet is regisztráltak. Dél-Afrikában további hat fertőzöttről derült ki, hogy az új variáns miatt betegedett meg, míg további egy esetről Hongkongban számoltak be.

Guardian beszámolójából kiderült az is, hogy a tudósok kiemelten figyelik majd az új variánst, hátha bármilyen jelét látják annak, hogy begyorsulva, szélesebb körben kezd el fertőzni. Néhány dél-afrikai virológus máris aggódik, a közelmúltban ugyanis pont Gauteng tartományban kezdett emelkedni az esetszám, ahol az új variánst észlelték.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Amerika Kína sakk stockfotó