Előfizetői tartalom

Ne reménykedjünk zökkenőmentes átmenetben: a klímaváltozás a teljes világrendet átformálhatja

Portfolio
A klímaváltozás kérdése ma már a mindennapok állandó témája. Sokat hallhatunk arról, hogy mennyire fontos a globális összefogás a folyamat fékezése érdekében. Arról azonban már jóval kevesebbet, hogy milyen geopolitikai konfliktusokhoz vezethet a klímabarát működésre való átállás. Ennek ugyanis lesznek győztesei és vesztesei is, és a világ országai már most számos lépést tesznek annak érdekében, hogy az utóbbi kategóriába kerüljenek, sokszor mások kárára. Ennek a folyamatnak a megértéséhez járul hozzá a Foreign Affairs vonatkozó elemzése, ugyanis mindenki érdeke, hogy a végén ne az egész világ találja magát a vesztesek oldalán.

Ne reménykedjünk zökkenőmentes átmenetben Naivitás lenne azt hinni, hogy az energetikai átállás következtében hirtelenjében leáldozna az olajban és földgázban gazdag országoknak, sőt, sok tekintetben épphogy nőhet a szerepük. Egyrészt, amennyiben az átállás nem halad zökkenőmentesen, úgy megnőhet az igény a hagyományos energiahordozók iránt, amely az árakat is felhajthatja....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés