Előfizetői tartalom

Visszatér a fáraók Egyiptoma? – Új civilizációs állam születik a Nílus mentén

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöksége alatt Egyiptom látványosan élteti az ország több ezer éves kultúráját. Idén áprilisban 22 egyiptomi fáraó vagy hitvese múmiáját költöztették át díszes külsőségek közepette egy az eddiginél jóval nagyobb múzeumba Kairóban, nemrég pedig újra megnyitották a Karnak és Luxor közötti szfinxek útját. A gazdaságilag nagyon jelentős idegenforgalmon túl azonban a fáraók Egyiptomjának öröksége az ország kulturális-politikai újrapozicionálásának is része. Esz-Szíszi Kínához, Indiához és Oroszországhoz hasonlóan egyfajta civilizációs államot építene, amely ideológiájában szemben áll a nyugati liberális világrenddel és a nemzetállamokkal. Igaz, a nyugatellenesség Egyiptom számára kevésbé fontos, mivel az Egyesült Államoknak az ország továbbra is fontos stratégiai szövetségese.

Látványos ünnepségek keltik életre az ókori Egyiptomot A már több mint 100 millió lakosú Egyiptom mostanában nagyszabású tervekkel és eseményekkel hívja fel magára a figyelmet. A legfontosabb és legdrágább ezek közül nyilvánvalóan az új főváros építése, de az utóbbi időben több jel utal arra is, hogy a 2014 óta hatalmon lévő Abdel-Fattáh esz-Szíszi kulturálisan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés