koronavirus
Globál

Még mindig az omikrontól retteg a világ: letarolhatja az országokat az új szupermutáns

Portfolio
Az elmúlt héten egymásnak ellentmondó információk jelentek meg az omikron variánsról: vannak orvosok, akik szerint a betegség enyhébb lefolyású lehet, de a dél-afrikai kormány mégis a terhelés növekedésére készítette fel a kórházakat. A kínai vezetés viszont saját bevallása szerint nem fél, és megkétszerezi a szigort. Kiderült, mi kell ahhoz, hogy Kína feladja az inflációt gerjesztő és aktivitást visszafogó koronavírus-politikát - és az is, hogy ez nem ma lesz. Magyarországon a hétvégi adatok szerint tovább mérséklődött a negyedik hullám, remélhetőleg nem az omikron fog a kedvező trendbe belerondítani. Legfrissebb hétfői híreink egy cikkben.

Jöhet a kötelező céges oltás New Yorkban

A legszigorúbb oltottsági szabályokat tervezi bevezetni New York azzal, hogy minden, a magánszférában működő vállalattól elvárja a dolgozók kötelező oltását – ezt Bill de Blasio, New York polgármestere jelentette be.

Tovább a cikkhez

Jó hír érkezett az omikronról: senki sem került még kórházba a szupervariánssal fertőződött britek közül

A brit egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint még egy embert sem kell kórházban ápolni azon 336 ember közül, akik igazoltan az omikron variánssal fertőződtek meg – számol be a hírről a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Egy karácsonyi parti után 70 orvos és ápoló lett koronavírusos egy spanyol kórháznál

Közel 70 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív koronavírusra Spanyolországba azt követően, hogy részt vettek egy karácsonyi partin – írja a Guardian.

Tovább a cikkhez

Csehország is döntött: jöhet a kötelező oltás

Átfogó, kötelező oltási kampányt indítanak Csehországban, a döntés érinti az egészségügyi dolgozókat, ápolókat, orvosokat, rendőröket, katonákat és minden, 60 év feletti állampolgárt – számol be a hírről a Guardian.

Tovább a cikkhez

Új gyógyszert engedélyez az Európai Gyógyszerügynökség a koronavírus elleni harcban

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a RoActemra nevű gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásának uniós engedélyezését javasolja a súlyos koronavírus-fertőzésben szenvedő felnőtteknél - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség hétfőn.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet az AstraZeneca kutatója: halálosabb világjárványok jöhetnek

A jövőbeli járványok fertőzőbbek és halálosabbak lehetnek, mint a koronavírus-járvány, ezért nagyobb mértékű finanszírozásra van szükség a pandémiára való felkészüléshez – figyelmeztetett az Oxford-AstraZeneca vakcina egyik megalkotója a brit BBC beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Pécsi virológusok: Ezért fertőzőbb az omikron variáns

A pécsi virológusok és a Természettudományi Kutatóközpont munkatársa számítógépes szimulációval igazolták, hogy miért fertőzhet erősebben az Omikron variáns.

Tovább a cikkhez

Két hazatérő orosz is behurcolta az omikront az országba - és még többen lehetnek

Két, a Dél-afrikai Köztársaságból hazatért orosz állampolgárnál kimutatták az új koronavírus omikron változatát - közölte hétfőn az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor).

Tovább a cikkhez

Brit járványügyi szakértő: az omikron heteken belül letarolhatja az országot

Heteken belül az omikron variáns válhat domináns koronavírus-variánssá az Egyesült Királyságban - mondja a BBC-nek Paul Hunter járványügyi szakértő. Becslése szerint már ma is legalább 1000 esetben lehet jelen a vírustörzs.

Tovább a cikkhez

Az omikron már a szomszédban van: újabb országban mutatták ki

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn. Az új vírustörzset két horvát állampolgárnál azonosították, mindketten részt vettek egy üzleti találkozón, amelyen külföldi állampolgárok is voltak. Capak kiemelte: a fertőzötteknek nincsenek súlyos tüneteik, és már járványügyi megfigyelés alatt vannak a kontaktszemélyek is.

Tovább a cikkhez

Kína ragaszkodik az inflációt és gazdasági visszaesést okozó politikájához, és nem fél az omikrontól

Az elmúlt héten egymásnak ellentmondó információk jelentek meg az omikron variánsról: vannak orvosok, akik szerint a betegség enyhébb lefolyású lehet, de a dél-afrikai kormány mégis a terhelés növekedésére készítette fel a kórházakat. A kínai vezetés viszont saját bevallása szerint nem fél, és megkétszerezi a szigort. Kiderült, mi kell ahhoz, hogy Kína feladja az inflációt gerjesztő és aktivitást visszafogó koronavírus-politikát - és az is, hogy ez nem ma lesz. Magyarországon a hétvégi adatok szerint tovább mérséklődött a negyedik hullám, remélhetőleg nem az omikron fog a kedvező trendbe belerondítani. Legfrissebb hétfői híreink egy cikkben.

Tovább a cikkhez

Kötelező oltás: újabb európai ország korlátozza az oltatlanok mozgását

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára. Mostantól az ország egészében érvényes az a szabály, hogy koncerteket, filmvetítéseket, edzőtermeket, bevásárlóközpontokat, szállodákat, kávézókat és éttermeket csakis oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel lehet látogatni.

Tovább a cikkhez

Beköszöntött a földi pokol az oltatlanok számára Olaszországban

Róma belvárosában bírságolták meg az első utast, aki védettségi igazolás nélkül szállt buszra hétfőn, miután a tömegközlekedési eszközökön, valamint a vendéglátásban is életbe léptek az oltás nélkülieket korlátozó szigorítások.

Tovább a cikkhez

Kína elárulta, hogy mi kell a páratlanul sikeres, de egyre fájdalmasabb koronavírus-politika feladásához

Két feltétel szükséges ahhoz, hogy Kína feladja az azonnali elfojtásra és lokális fellépésre alapozott zéró Covid politikát és visszatérjen az élet a normális kerékvágásba - mondta Zhong Nanshan, kínai járványügyi szakember. Egyik feltétel sem látszik teljesülni rövid távon, azaz még egy ideig számolnunk kell Kína egyedi járványkezelésére.

Tovább a cikkhez

Vízilovak fertőződtek meg Belgiumban

Koronavírusos az antwerpeni állatkert két vízilova. Az állatok jól vannak, csak az orruk folyik, jelenleg karanténban vannak - írja a BBC hírportálja.

Nem tudni, hogyan kapta el a 14 éves Imani és a 41 éves Hermien a betegséget. A vízilovak orra általában nedves, de a gondozóknak feltűnt a váladékürülés, ezért tesztelték az állatokat.

Az állatkertben érvényes korlátozásokat megszigorították addig, amíg Imani és Hermien tesztje negatív nem lesz. A vízilovak területét lezárták, gondozóik - akiknek tesztje negatív lett - maszkot, kesztyűt viselnek és fertőtlenítik a cipőiket, mielőtt bármilyen kapcsolatba kerülnének az állatokkal.

"Úgy tudom, ez az első feljegyzett fertőzés ennél a fajnál. A vírus világszerte többnyire csak nagymajmoknál és macskaféléknél jelentkezett" - mondta Francis Vercammen, az antwerpeni intézmény állatorvosa.

Nemrég Kanadában fedeztek fel három coviddal fertőzött vad szarvast, ez az első ilyen eset az ország vadvilágában. A korlátozott mennyiségű tesztelés miatt azonban nem lehet tudni, valójában mennyire terjedt el a koronavírus a vadon élő állatoknál.

(MTI)

Omikron: a szupervariánst detektáló országban felkészültek a nagy bajra

Az omikron variánsról először hírt adó Dél-Afrikai Köztársaság felkészíti a kórházait, hogy több beteget tudjanak fogadni, mert az ország arra készül, hogy az omikron variáns újabb járványhullámot idéz elő - jelentette be hétfőn Cyril Ramaphosa elnök a Reuters tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétvége adatai

A hétvégén összesen 22 699 esetet detektáltak a hétvégén, ami csaknem 20%-os csökkenést jelent az előző hétvégéhez képest. 7440 beteget kezelnek kórházban, közülük 586-an vannak lélegeztetőgépen. A hétvégén 489 beteg hunyt el, így a napi elhunytak száma sajnos még mindig növekszik.

Tovább a cikkhez

Évek eredményeit tiporta el a koronavírus – Nők tömegei kerültek nehéz helyzetbe, de vajon van kiút?

Az elmúlt években úgy tűnt, elindult egy pozitív változás a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolása terén, ennek azonban a koronavírus-járvány véget vetett. A vírushelyzet miatt elrendelt lezárások csak tovább növelték a nők terheit, ennek következtében pedig még sebezhetőbbek lettek a munkaerőpiaci pozíciójukat tekintve: több nő hagyta ott vagy veszítette el az állását a járvány következtében, mint férfi. Szakemberek segítségével jártunk utána, vajon mi várható a pandémia után, van-e bármilyen pozitív hozadéka az elmúlt másfél évben az életet jelentősen nehezebbé tevő koronavírusnak.

Tovább a cikkhez

Kiderült: van egy erős fegyver az emberiség kezében a koronavírus ellen, ami ráadásul természetes is

Az intenzív, vagy erős légmozgás jelentősen csökkenti a koronavírussal való megfertőződés kockázatát a légmozgás hiányához képest - derült ki egy New York állambeli átfogó fertőzési és légköri vizsgálat alapján.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: szélsőséges vakcinadiszkrimináció sújtja Afrikát

Szélsőséges vakcinadiszkrimináció sújtja az afrikai kontinenst, noha a földrésznek csak akkor van esélye felülkerekedni a koronavírus-járványon, ha a lakosság 70 százalékát a jövő év végéig sikerül beoltani - derül ki a Mo Ibrahim Foundation hétfőn közzétett jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Rusvai: az omikron variáns akár még jól is jöhet

Újabb szomszédos országban, Ausztria után Romániában is kimutatták a koronavírus omikron mutánsát. Rusvai Miklós víruskutató szerint lehet, hogy az omikron a jó forgatókönyv, amely, ha mindenkit megfertőz és csak nátha szerű tüneteket okoz, akár a nyájimmunitást is elhozhatja.

Tovább a cikkhez
rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
2022. április 6.
Agrárium 2022
rakéta háború orosz amerika