Olaf Scholz kancellár kinevezés
Globál

Európai vezetők gratuláltak Olaf Scholznak, a kínai elnök is üzent az új német kancellárnak

MTI
Az Európai Unió intézményeinek vezetői és Emmanuel Macron francia elnök is gratulált Olaf Scholznak, miután ma megválasztották Németország kancellárjának. Hszi Csin-ping kínai elnök azt üzente az új német kormányfőnek, hogy kész új szintre emelni a kínai–német kapcsolatokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében jó munkakezdést kívánt a megválasztott német kancellárnak és hangsúlyozta, várakozással tekint a bizalmas együttműködés elé egy erős Európa érdekében.

Várom, hogy hamarosan találkozzunk Brüsszelben

– tette hozzá von der Leyen.

Charles Michel, az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő Tanács elnöke üzenetében úgy fogalmazott: várom a közös munkát egy erős és szuverén Európáért.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szintén Twitter-üzenetben gratulált a német kancellár megválasztásához, és azt írta: sok sikert és szerencsét kíván a Németország és az Európa előtt álló feladatok megoldásához. Az Európai Parlament várakozással tekint a közös munka elé – tette hozzá Sassoli.

Emmanuel Macron francia államfő francia és német nyelvű Twitter-üzenetben üdvözölte szerdán Olaf Scholz megválasztását német kancellárnak, úgy fogalmazva, hogy mostantól a folytatást együtt írják a franciák, a németek és az európaiak számára.

A köztársasági elnök hozzátette, hogy pénteken várja kollégáját Párizsba.

Olaf Scholz kancellárként első hivatalos külföldi látogatását a francia fővárosban teszi.

Egy másik üzenetben Emmanuel Macron megköszönte a távozó kancellárnak, Angela Merkelnek, hogy

soha nem felejtette el a történelem tanításait, és annyit tett értünk és velünk, Európa előrelépése érdekében.

Hszi Csin-ping kínai elnök szintén gratulált Scholznak, és a kínai–német kapcsolatok új szintjére emelését szorgalmazta – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A kínai elnök hangsúlyozta: országa kész megszilárdítani és elmélyíteni a kölcsönös bizalmat, valamint bővíteni a különböző területeken kialakított kapcsolatokat és együttműködést Németországgal. Mindehhez alkalmat kínál majd a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel jövőre esedékes, ötvenedik évfordulója – vélekedett.

A kínai elnök emlékeztetett: Kína és Németország között átfogó stratégiai partnerkapcsolat áll fenn, kölcsönös bizalmon alapuló, a mindkét fél számára előnyös, közös alapokon nyugvó együttműködésük pedig kedvező eredményeket hozott a két ország számára.

Üzenetében Hszi kiemelte: a világjárvány hozta, jelentős változások tükrében Peking és Berlin erősítette a kétoldalú kapcsolattartást és együttműködést, és közösen támogatta a koronavírus-járvány elleni globális küzdelmet, valamint a gazdasági helyreállítást, bizonyságot téve felelősségtudatukról.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szintén üdvözölte Scholzot, hangsúlyozva, hogy a kínai–német kapcsolatok a világ legfontosabb kétoldalú kapcsolatai közé tartoznak. A kínai miniszterelnök úgy fogalmazott: készen áll a jó munkakapcsolat kialakítására és fenntartására az új német kancellárral a baráti és mindkét fél számára előnyös együttműködés elősegítése, valamint az új eredmények elérése érdekében.

Címlapkép: Olaf Scholz német kancellár a kinevezéséről szóló okirattal a Bellevue kastélyban. Forrás: Getty Images

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
2022. április 6.
Agrárium 2022
rakéta háború orosz amerika