Zelenszkij Biden
Globál

Megszólalt az ukrán elnök Biden és Putyin találkozója után: Ukrajna győzött

MTI
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először nyilatkozott Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin keddi virtuális találkozója óta, melynek középpontjában az Ukrajna határához közeli orosz csapatösszevonások voltak. Zelenszkij Ukrajna győzelmét látja abban, hogy az Egyesült Államok támogatja országát. Nem sokkal korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy kommentálta a találkozót, hogy az az elrettentést szolgálta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint

Ukrajna győzelme abban rejlik, hogy az Egyesült Államok mindig is támogatta Ukrajnát, szuverenitását és függetlenségét.

Az ukrán államfő e szavakkal kommentálta Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi virtuális csúcstalálkozóját szerdán Kijevben, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel – megbeszélésüket követően – tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Általában véve pozitívnak tartom, hogy az amerikai elnök beszélt az orosz elnökkel – jelentette ki Zelenszkij. Leszögezte: számára az a legfontosabb tény, hogy Bidennek van valódi, személyes reakciója a Donyec-medencei fegyveres konfliktusra, és személyesen szerepet vállal annak rendezésében. Közölte, hogy csütörtökön kívánja részletesebben kommentálni a csúcstalálkozót, miután beszélt telefonon az Egyesült Államok elnökével.

Zelenszkij beszámolt továbbá arról, hogy a horvát miniszterelnök kijevi látogatásán közös nyilatkozatot írtak alá Ukrajna európai perspektívájának elismeréséről. Az elnök hangsúlyozta, nagyra értékeli, hogy Zágráb támogatja Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozási törekvéseit. Megjegyezte, hogy Horvátország már a hatodik EU-tagállam, amely kétoldalú nyilatkozatot írt alá Ukrajna európai jövőjének támogatásáról. Eddig a balti államok, Lengyelország és Szlovákia írt alá Kijevvel ilyen tartalmú nyilatkozatot.

Nem sokkal korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is kommentálta a virtuális találkozót.

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi online megbeszélése lehetővé tette a feszültség enyhítését, és az elrettentést szolgálta

– nyilatkozta a tárcavezető.

Maga a kapcsolattartás az elrettentés és az eszkaláció enyhítésének eszközeként szolgál. Nagyra értékeljük az Egyesült Államok kulcsfontosságú diplomáciai szerepvállalását azon erőfeszítésekben, amelyek arra irányulnak, hogy Oroszországot rávegyék a tárgyalásokhoz történő visszatérésre – fogalmazott Kuleba.

Meggyőződésének adott hangot, hogy Putyin nagyon világos és erőteljes jelzéseket kapott az eszkalációt érintően, amelyet Oroszország folytat az ukrán határ mentén és a térség egészében. Kiemelte, hogy most, mivel Oroszország nem mutat semmiféle konstruktivitást,

a fő prioritás átfogó, hatékony elrettentő intézkedéscsomag kialakítása a katonai eszkaláció megakadályozása érdekében.

Hozzátette, hogy ennek elérése érdekében Kijev szoros együttműködést folytat partnereivel az Atlanti-óceán mindkét partján.

Az ukrán külügyminiszter rámutatott, hogy Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várható csütörtöki telefonmegbeszélése lehetővé teszi, hogy újraélesszék a Moszkva megfékezésére, valamint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés, tárgyalásos úton történő rendezésére létrehozott úgynevezett normandiai formátumot. A normandiai formátumban Ukrajna és Oroszország mellett Németország és Franciaország vesz részt.

A washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden a keddi csúcstalálkozón kifejezte az Egyesült Államok és európai szövetségesei mélységes aggodalmát az orosz csapatösszevonások miatt Ukrajna határánál, és egyértelművé tette, hogy Washington és partnerei erőteljes gazdasági és egyéb intézkedésekkel válaszolnak majd az esetleges katonai eszkalációra.

Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken földgázt szállíthasson, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát

– fogalmazott Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, aki kiemelte: Biden nem tett ígéretet Putyinnak arra, hogy a NATO nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök találkozója a Fehér Házban 2021. szeptember 1-jén. Forrás: Getty Images

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
2022. április 6.
Agrárium 2022
rakéta háború orosz amerika