Valdis Dombrovskis
Globál

Új elrettentő eszközt vetne be az EU a gazdasági nyomásgyakorlással szemben

MTI
|
Portfolio
Az Európai Bizottság új jogszabálykeretre tett javaslatot, amely megerősítené a harmadik országok általi gazdasági nyomásgyakorlás elleni uniós fellépést – közölte szerdán a brüsszeli testület.

A jogi eszköz célja annak megakadályozása, hogy harmadik országok korlátozzák a kereskedelmet és a beruházásokat, illetve erre irányuló intézkedéseket helyezzenek kilátásba azzal a céllal, hogy politikai változásokat idézzenek elő az EU-ban olyan területeken, mint például az éghajlatváltozás, az adórendszer vagy az élelmiszer-biztonság.

A javaslat első lépésként azt ösztönzi, hogy párbeszéddel lehessen fellépni a konkrét nyomásgyakorlási intézkedések ellen. Az EU ellenintézkedésekhez csak végső eszközként folyamodna, olyan esetekben, amikor más módon nem lehet fellépni a számos formát ölthető gazdasági megfélemlítéssel szemben – olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

A gazdasági megfélemlítés formái közé tartozik például az, ha egyes országok nyíltan kényszerítő és piacvédelmi eszközöket alkalmaznak az EU-val szemben, vagy ha szelektíven folytatnak határon történő, vagy élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket valamely uniós országból érkező árukon, illetve ha bojkottálnak meghatározott származású portékákat.

A várható komoly intézkedést hétfőn már előzetesen megírtuk. A leendő eszköz fontos újdonsága, hogy mivel kereskedelempolitikai keretbe ágyazzák, ezért kikerüli az uniós külpolitikában elvárt egyhangú döntéshozatalt, ezért egy-egy ország a saját partikuláris érdekei miatt sem tudná blokkolni:

Valdis Dombrovskis, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos a javaslatról szóló sajtótájékoztatón kiemelte: a fokozódó geopolitikai feszültségek idején egyre többször alkalmazzák fegyverként a kereskedelmet. Az EU és az uniós tagállamok így gazdasági megfélemlítés célpontjává válnak.

A nyomásgyakorlás elleni eszköz elsődleges célja az elrettentés

– tette hozzá. Leszögezte, hogy amennyiben a nyomásgyakorlás nem szűnik meg, az új jogi keret olyan szankciós intézkedéseket tenne lehetővé, mint például az importkorlátozás, vagy a vámkivetés az érintett országra. 

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az uniós szakminisztereket tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Címlapkép: Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az emberközpontú gazdaságért felelős alelnöke sajtótájékoztatót tart a harmadik országok által alkalmazott gazdasági nyomásgyakorlás elleni új jogi eszközrõl Brüsszelben 2021. december 8-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
rakéta háború orosz amerika