FONTOS Megjöttek a kedd reggeli magyar koronavírus-adatok
Irán atomalku tárgyalások Bécs
Globál

Fontos tárgyalások indultak újra a nagyhatalmak között

MTI
Néhány napos szünet után újraindultak csütörtökön a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó tárgyalások Bécsben.

Az Irán, illetve az atomalku aláírói, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína részvételével zajló tárgyalásokat Enrique Mora, az Európai Unió főtárgyalója koordinálja. A megbeszéléseken közvetetten az Egyesült Államok is részt vesz, jóllehet Washington 2018-ban, Donald Trump elnöksége alatt egyoldalúan kilépett a megállapodásból, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Válaszul Teherán fokozatosan állította le a szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítését.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált orosz nagykövet, Mihail Uljanov szerdai Twitter-üzenetében úgy vélte, Washington és Teherán egyaránt eltökéltek a megállapodás felélesztésében, jóllehet az ehhez elvezető utak kapcsán nézetkülönbségeik vannak.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök korábban valóban jelezte, hogy visszaléptetné országát a szerződésbe, a hét végén pedig Bécsbe érkezik a Fehér Ház küldöttsége is, Robert Malley iráni különmegbízott vezetésével.

Ezzel egy időben az amerikai külügyminisztérium viszont bejelentette, delegációt küld az Egyesült Arab Emírségekbe, a küldöttség feladata az emírségekbeli vállalatoknak az Iránra kirótt kereskedelmi szankciókkal kapcsolatos vizsgálata lesz. A delegáció tagja Andrea Gacki, a minisztérium Külföldi Vagyont Ellenőrző Hivatalának (OFAC) igazgatója is.

A The Wall Street Journal értesülései szerint amennyiben a bécsi tárgyalásokon nem érnek el áttörést, az Egyesült Államok további országokba küldhet delegációkat a szankciók betartásának ellenőrzésére.

A Reuters hírügynökség egy neve elhallgatását kérő magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva emellett arról adott hírt, hogy csütörtökön egyeztet az amerikai és az izraeli védelmi miniszter is, és

vélhetően szóba kerül az iráni nukleáris létesítmények esetleges lerombolásának a forgatókönyve is, amennyiben a diplomáciai út nem jár sikerrel.

December elején Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a bécsi nukleáris tárgyalások azonnali felfüggesztésére szólította fel az Egyesült Államokat és a nemzetközi közösséget, s azzal vádolta Teheránt, hogy nukleáris zsarolással taktikázik.

Irán mindeközben csütörtökön szankciókat vezetett be több amerikai fizikai és jogi személy ellen, válaszul arra, hogy Washington kedden újabb büntetőintézkedésekkel sújtott tucatnyi iráni jogi és fizikai személyt az emberi jogok Iránban történő nyilvánvaló megsértése miatt.

Címlapkép: Enrique Mora, az Európai Unió külszolgálatának politikai igazgatója, az iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetések vezetője sajtótájékoztatót tart a tárgyalást követően Bécsben 2021. november 29-én. MTI/EPA/Christian Bruna

Amazon logo
wall street
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
koronavírus vakcina
if. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója
elemző

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
francia ország koronavírus járvány hullám omikron