ukrajna tankgyár
Globál

Miközben tombolt a koronavírus, a fegyvergyártók degeszre keresték magukat

Portfolio
Hiába zárt be a fél világ a 2020-as évben, ahogy az új koronavírus végigsöpört a Földön, a legnagyobb fegyvergyárak töretlenül növelték értékesítési volumenüket – derül ki a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) legfrissebb jelentéséből.

2020-ban végigsöpört az új koronavírus a világon, vakcinák hiányában ekkor a legtöbb ország átmeneti lezárások mellett döntött, melynek súlyos gazdasági következményei voltak. A világ GDP-je összesen 3,1%-ot zsugorodott a 2020-as évben, ebből viszont egy-két kivételtől eltekintve szinte semmit nem érzett meg a világ 100 legnagyobb fegyvergyára – áll a SIPRI legfrissebb összegzésében.

A kutatás rámutat: a 2020-as évben összesen 531 milliárd dollárnyi fegyvert értékesített a piacot uraló, 100 legnagyobb vállalat, amely reálértéken is 1,3%-os növekedést jelent a 2019-es évhez képest.

A világ 100 legnagyobb fegyvergyártójából 41 amerikai: ezek a cégek összesen 285 milliárd dollárnyi értékesítési árbevételre tettek szert, amely 1,9%-os emelkedés 2019-hez képest. Az öt legnagyobb fegyvergyártó mind amerikai cég.

A második legnagyobb „szeletet” a szektorból a kínai vállalatok hasítják ki, ezeknek a cégeknek az adatai először szerepelnek a SIPRI évente publikált jelentésében. Ezek a cégek összesen 66,8 milliárd dolláros árbevételre tettek szert, amely a tavalyihoz képest 1,5%-os növekmény. A kínai cégek értékesítési volumene a top 100 13%-át tették ki tavaly. A SIPRI elemzői megjegyzik: a kínai vállalatok elsősorban a kínai haderő modernizációs törekvéseiből és a civil, elsősorban űrkutatást célzó projektekből profitáltak.

A harmadik legnagyobb fegyvergyártó ország az Egyesült Királyság. A brit fegyvergyárak kifejezetten nagy ugrást könyvelhettek el a tavalyi évben, hiszen 6,2%-kal, 37,5 milliárd dollárra nőtt az árbevételük. A növekedést elsősorban a top 10-ben is megtalálható BAE Systems húzta, amely 24 milliárdos árbevételével 6,6%-os növekedésre tett szert.

A 100-as listában összesen 26 európai vállalat található meg. Ebből hét brit, hat francia és négy német. A francia cégek rosszul teljesítettek – ezeknek a vállalatoknak 7,7%-ot esett az árbevétele tavaly. A németeknél vegyes a kép: a Rheinmetall, a legnagyobb német fegyvergyártó 5,2%-kal növelte árbevételét, a ThuyssenKruppé viszont 3,7%-ot esett.

Oroszország fegyvergyártóinak értékesítési volumene már harmadik éve folyamatosan esik. A top 100-ban kilenc orosz cég található meg, összesen 26,4 milliárd dollárnyi bevételre tettek szert tavaly, amely 6,5%-os esésnek felel meg. Van olyan orosz cég, mint az elsősorban rakéta- és távvezértelt katonai technológiákkal foglalkozó Almaz-Antej, melynek értékesítési árbevétele 31%-ot zuhant.

Érdekes szót ejteni még Izraelről, Japánról, Indiáról és Dél-Koreáról is, hiszen ezeknek az országoknak is egyre jelentősebb a szerepe a globális fegyvergyártási piacon. Izrael három céggel szerepel a 100-as toplistában, melyek árbevétele 10,4 milliárd dollár volt, ez aránylag kifejezetten nagy összegnek számít. Japán öt vállalata fért fel a 100-as listára, összesen 9,9 milliárd dolláros árbevétellel, míg Dél-Korea négy céggel képviselteti magát, összesen 6,5 milliárd dolláros értékesítési volumennel.

Címlapkép: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images

háziorvos járvány
hitel szerződés moratórium
elemző
autowallis
ralph
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
bét

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
francia ország koronavírus járvány hullám omikron