Előfizetői tartalom

Megoldhatatlan problémával néz szembe a Nyugat? Egyre súlyosabb a munkaerőhiány

Portfolio
A koronavírus-járvány kitörése nyomán az egekbe szökött a munkanélküliség, most viszont már az Egyesült Államokat és Európa számos térségét is súlyos munkaerőhiány sújtja. Az alapanyaghiány mellett így újabb problémával néznek szembe a cégek, amely visszavetheti a növekedésüket. Széles a palettája azoknak a tényezőknek, amik egy-egy szektorban előidézik, hogy nincs elég szakember: az elöregedés mellett a gyermekgondozási létesítmények hiánya, a protekcionista piacvédelem, de a fiatal generációk megváltozott igényei, sőt, a túl jól működő szociális rendszerek is közrejátszhatnak abban, hogy a vállalatok nem találnak elég munkás kezet.

Míg a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején az Egyesült Államokban 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezernél tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma, a koronavírus-járvány idején mért csúcs heti 6,86 millió kérelem volt tavaly március végén. Csak 2020 márciusában és áprilisában több mint 22,3 millió állás szűnt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés