magyar gripen
Globál

Megvették a világ legkorszerűbb légiharc-rakétáit a magyar Gripenekhez

MTI
|
Portfolio
A legkorszerűbb légiharc-rakétákkal bővül a Magyar Honvédség Gripen harci gépeinek fegyverzete - olvasható Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkárságának közleményében.

Az IRIS-T típusú, kis hatótávolságú légiharc-rakéták vásárlásáról szóló szerződést pénteken írták alá a gyártó német Diehl céggel.

Maróth Gáspár közölte: az új rakétafegyverzet beszerzése a honvédség 2006 óta szolgálatban álló svéd Gripenjeinek rövidesen kezdődő korszerűsítésével együtt lehetővé teszi, hogy a harci repülőgépek a legmagasabb színvonalon feleljenek meg a 21. századi repülőharcászat követelményeinek.

Az infravörös önirányítású IRIS-T rakétát sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja, amire az eddig rendelkezésre álló fegyver, a Sidewinder rakéta nem alkalmas - jegyezte meg.

A jelenleg alkalmazott Sidewinder rakétákhoz képest az IRIS-T-t nagy szögeltéréssel is indíthatja a pilóta, azaz a célnak nem kell a gép előtt lennie. Hogy ezt megtehesse, a célmegjelöléshez használhatja a radart, de erre a legjobb eszköz a sisakcélzó. Ez utóbbi integrációját a magyar Gripenekre a rövidesen megkezdődő modernizáció keretében tervezik.

Az IRIS-T nagy manőverezőképességét az biztosítja, hogy a hagyományos aerodinamikai kormányzás mellett tolóerővektoros kormányzással is rendelkezik. Ez is óriási fejlődést biztosít a Sidewinderhez képest, és a MiG-29-esek kivonásával a magyar légierőből elveszett képességet pótol. Az orosz géptípus R-73-as rakétája és sisakcélzója volt az első, mely hasonló képességet biztosított és az IRIS-T fejlesztését ihlette.

A Gripen harci repülőgépek úgynevezett MS20 Block II modernizációs programja révén a látótávolságon túli légiharc, illetve a levegő-föld fegyverzeti képességek jelentős fejlesztése is a tervek között szerepel - tette hozzá a kormánybiztos a közlemény szerint.

Maróth Gáspár augusztus végén jelentette be, hogy Magyarország egyelőre nem vásárol ötödik generációs vadászgépeket, hanem ehelyett modernizálja Gripen-flottáját, melynek első lépése egy szoftveres upgrade megvásárlása volt.

Címlapkép: MTI Fotó/Ujvári Sándor

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna