Előfizetői tartalom

Kiszivárgott: Amerika egy időben még atomfegyverekkel is bevédte volna Tajvant

Portfolio
Azt tervezte az Egyesült Államok 1958-ban, hogy atomtámadással szereli le Kínát, amennyiben az inváziót indít Tajvan ellen – derül ki egy nemrég kiszivárgott, hivatalosan a mai napig titkosított dokumentumból, melynek tartalmát a New York Times tette közzé. Washington annak ellenére fontolgatta a támadást, hogy valószínűnek tartották, hogy a Szovjetunió – szintén nukleáris fegyverek bevezetésével – viszonozza a támadást.

1949-ben elfoglalta a Kínai Kommunista Párt az ország szárazföldi részét, a nacionalisták Tajvanra és az azt körülvevő szigetcsoportra menekültek, ahol a mai napig de facto önálló országot üzemeltetnek. Kevésbé ismert tény, hogy a KKP és a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) több kísérletet is tett a Kuomintang irányítása alatt álló kisebb szigetek visszaszerzésére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés