koronavírus maszk szigor lazaság
Globál

Koronavírus: egész Európában egyedülálló lazasággal várja az omikron-hullámot Magyarország

Portfolio
Magyarország nemzetközi összevetésben alig alkalmaz a járvány terjedésének megfékezését célzó korlátozó intézkedést - derül ki az Oxford Egyetem által készített mutató aktuális értékéből. Ennek viszont van egy olyan olvasata is, hogy a berobbanás előtt álló, omikron által okozott ötödik járványhullám is szinte akadály nélkül tud terjedni, miközben a delta hullám épp most cseng le.

Lecseng a delta, de jön az omikron

Már egy ideje tetőzik a negyedik járványhullám Magyarországon, a hét kedvező fejleménye pedig az volt, hogy ez a kedvező folyamat már a halálozások tekintetében is megfigyelhető. Közben viszont az omikron variáns egyre nagyobb készültséget okoz Nyugat-Európában, több ország is a napokban döntött korlátozó intézkedések bevezetéséről, miközben halad az oltási programjuk.

A legfrissebb szakértői előrejelzések szerint az omikron vírusvariáns néhány hét alatt akár súlyos járványhullámokat is elindíthat. Ezt Vattay Gábor fizikus írta meg elemzésében a Portfolio-nak, elsősorban a dán folyamatok alapján.

Korábban már mi is foglalkoztunk azzal, hogy miért alakulhat ki egy újabb járványhullám idehaza.

Nincs nagy szigor Magyarországon, sőt

Már akkori cikkünkben is bemutattuk, hogy az új variáns terjedésének kockázata mellett fontos szerepet játszhat az esetleges új hullám bekövetkezésében a fertőzés ellen alkalmazott korlátozó intézkedések szigorúsága. Ennek kifejezésére a legjobb mutató az Oxford Egyetem által alkalmazott szigorúsági index, amely egységes módszertan szerint skálázza az egyes országok intézkedéseit, 0-100 közötti skálán, ezáltal alkalmas a nemzetközi összevetésre és a visszatekintő összehasonlításra is.

A magyar szigorúsági index értéke legutóbb november végén emelkedett, amikor több helyen vált kötelezővé a maszkviselés, majd ezt az értéket korrigálták 25 pontra a mutató készítői.

Érdemes megvizsgálni a magyar szigorúsági mutató értékét nemzetközi összevetésben is. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy

a 25 pontos érték egész Európában a 2. legalacsonyabb, ennél lazább csak Svédország a szigorúsági index tekintetében.

Ha pedig a világban látható értékekre tekintünk, akkor azt is elmondhatjuk, hogy minden más országban ennél magasabb értékeket láthatunk (vagyis szigorúbb védekezést), kivéve néhány afrikai országot.

Mindennek két olvasata is lehet:

  1. Egy visszatekintő. E szerint az értelmezés szerint a magyarok élhettek a legutóbbi járványhullámokban az egyik leglazább környezetben és az egyik legkevesebb korlátozó intézkedés közepette, ami azzal függ össze, hogy a kormány elsődlegesen az oltásokra építette védekező stratégiáját. Ebben a tekintetben sajnos nem meglepő fejlemény, hogy továbbra is Magyarország áll az első helyen az egész Európai Unióban a népességarányos kumulatív halálozási mutató tekintetében. A negyedik hullámban is meredeken emelkedett a halálozási arányszám. (Becslések szerint a delta hullám 10 ezer elhunytért lesz felelős.)
  2. Egy előretekintő. E szerint az értelmezés szerint Magyarország várja a terjedést lassító intézkedések szigorúsága tekintetében a leglazábban az omikron variánst. Ezért nem kizárt, hogy a fertőzés szám az omikron későbbi felfutása miatt szintén látványosan emelkedni fog, ez ellen a harmadik oltások beadásának viszonylag magas aránya segíthet.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
francia ország koronavírus járvány hullám omikron