Előfizetői tartalom

Klímakatasztrófa felé sodródik a világ - A legnagyobb kihívások

Portfolio
Általánosságban elmondható, hogy a koronavírus-járvány terjedése mellett idén is a klímaváltozás volt az a terület, amely leginkább befolyásolta a közbeszédet. Ugyanis évről évre egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy nem tartható fent sokáig a fosszilis üzemanyagokra épülő működés, amely a világgazdaság klímabarát átalakítását teszi szükségessé. Ennek elérését már számos klímakonferencia próbálta elősegíteni, áttörő eredményt azonban 2021-ben sem sikerült elérni. Ennek ellenére számolni kell azzal, hogy a klímaváltozás pár éven belül a világ geopolitikai berendezkedését is alaposan átformálhatja.


Az idei klímacsúcs mérlege

A glasgow-i klímacsúcs számos fontos eredményt ért el, a valódi remények beteljesítésétől azonban elmaradt. A bíztató fejlemények közé sorolható például a szénégetés elleni kampány, amelynek különösen fontos eleme, hogy a világ országainak innentől kezdve öt éves időtáv helyett évente kell felülvizsgálniuk széntstratégiájukat.

Szintén említhető a fejlett országok azon vállalása, miszerint megduplázzák a fejlődő országok felé nyújtandó támogatások értékét, hogy ezen államok is mielőbb áttérhessenek a klímabarát működésre.

Az idén tapasztalt árvizek, hőhullámok és erdőtüzek ugyanis ismételten egyértelművé tették, hogy az emberiség vélhetően nem tudná elviselni, ha a bolygó hőmérséklete másfél foknál nagyobb mértékben növekedne az ipari forradalomban érvényes szinthez képest.

Miről szó a cikk?

  • Az idén rendezett glasgow-i klímacsúcs eredményei és kudarcai
  • Örökös kulcskérdések a klímaváltozás elleni harc terén
  • Átalakuló geopolitikai folyamatok a klímaválság következtében

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés