Előfizetői tartalom

Egy apró szigetcsoport miatt ugrottak egymás torkának a szuperhatalmak – Miért is olyan fontos a világnak?

Huszák Dániel
Folyamatosan nő a feszültség Tajvan körül, ahogy a Kínai Népköztársaság katonai repülőgépei szinte hetente röpködnek a de facto önálló államként funkcionáló szigetcsoport körül. Az Egyesült Államok hadihajókkal válaszol, melyek rendszeresen hajóznak át Tajvani-szoroson, miközben dollár milliárdos nagyságú fegyverszállítmányokat küldenek a térségbe. A diplomáciai kommunikáció dinamikáját figyelve is kijelenthető, hogy a Washington és Peking közti feszültséget is jelentős részben Tajvan kérdése okozza – de miért is ilyen fontos ez a Hollandia méretű szigetcsoport a világnak? Nézzük.

Kínai Köztársaság kontra Kínai Népköztársaság Tajvan – hivatalos nevén a Kínai Köztársaság - egy 23 millió lakossal bíró szigetcsoport, amely egy nagyjából Hollandia méretű, 35 ezer négyzetkilométeres területen helyezkedik el. A szigetcsoport hivatalosan nem önálló ország, hanem Kína része, mindössze 15 ország kezeli szuverén államként. Nem csupán arról van...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái