Előfizetői tartalom

Őrségváltás Európában - Ambiciózus tervekkel rázná fel a kontinenst az EU új soros elnöke

A tegnapi naptól fél éven keresztül Franciaország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, ez pedig kiváló alkalom lehet Emmanuel Macron számára, hogy megvalósítsa régóta hangoztatott elképzeléseit az integrációs projekt mélyítésére vonatkozóan. A franciák többek közt a gazdasági együttműködés, a bevándorlás, valamint a stratégiai autonómia kérdésében szeretnének átütő reformokat elindítani. Az elnökség eredményessége azonban nagyban függ attól, hogy ki nyeri majd az áprilisban esedékes francia elnökválasztást, illetve, hogy mi lesz a másik legfontosabb uniós tagállam, Németország válasza az átalakítás ötletére. Berlinben ugyanis pár hete új kormány alakult, amely nagy mértékben rajzolhatja át az európai erőviszonyokat.

Januártól Franciaország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, amely nagy hatást gyakorolhat a kontinens jövőjére. A szervezet neve ugyan hasonlít az Európai Tanácsra, azonban nem összekeverendő vele. Az Európai Tanács ugyanis az EU állam-, illetve kormányfőit, az Európai Tanács elnökét, valamint az Európai Bizottság elnökét tömörítő uniós intézmény, amely meghatározza a közösség általános politikai irányvonalát és a legfontosabb elvi döntéseket.  Az Európai Unió Tanácsa ezzel szemben egy olyan jogalkotó szerv, amely a tagországok szakpolitikai területért felelős miniszterét tartalmazza (ezért gyakran nevezik Miniszterek Tanácsának is) és rotációs rendszerben fél évente más-más ország elnököl fölötte.

Az elnökség nem jár plusz jogosítványokkal azon kívül, hogy ilyenkor az adott ország tervezheti meg a Tanács üléseit, illetve képviseli a szervet más uniós intézményekkel szemben. Azonban ez egy kivételes lehetőség lehet arra, hogy az elnöklő ország tematizálja fél éven keresztül az EU jogalkotási folyamatát.

Ambiciózus tervek

Különösen fontos szempont ez egy olyan fajsúlyos ország esetében, mint Franciaország, amelynek elnöke, Emmanuel Macron már évek óta hangoztatja, hogy legfőbb célja „felrázni Európát”, hogy jobban tudjon válaszolni a világ kihívásaira.

Miről szól a cikk?

  • A francia soros elnökség legfontosabb tervei
  • A francia elnökválasztás lehetséges hatásai a soros elnökség munkájára
  • Az új német kormány viszonya az ambiciózus francia tervekhez

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés