capitolium ostrom tüntetés január 6
Globál

Három friss tanulmány bizonyítja: Amerikában tényleg nagy a baj

Portfolio
Durván egy év telt el azóta, hogy Donald Trump legradikálisabb támogatói megostromolták a Capitoliumot, de továbbra sem látni jelentős javulást az amerikai közhangulat állapotában. Három olyan közvélemény-kutatás is kijött az elmúlt napokban, ami igazolja azt, hogy az Egyesült Államok lakossága rendkívül megosztott és sokan nem riadnak vissza az erőszak alkalmazásától sem, hogy politikai céljaikat elérjék.

Veszélyben van Amerika?

Tegnap ismertette az NPR az Ipsos-szal közösen készített polljának eredményét, melyben elsősorban az amerikai választópolgárok demokráciáról alkotott véleményének képét akarták felmérni. A válaszadók 64%-a azt válaszolta, hogy úgy látja, krízisben van a demokrácia Amerikában, de ami még aggasztóbb, hogy

70%-uk úgy véli, egész Amerika válságban van vagy egyenesen az összeomlás szélén áll.

Különösen a Republikánus Párt követői érzik magukat szorult helyzetben; a párt követőinek kétharmada még mindig úgy gondolja, hogy Joe Bident választási csalás segítette győzelemre. A republikánus válaszadók fele a mai napig nem fogadja el a választás eredményét, ami nagyjából a tavaly ilyenkor elvégzett kutatás eredményének megfelelő.

A január 6-ai, Capitoliumot ért támadás megítélése is igencsak megosztott. A válaszadók 32%-a úgy véli, az esemény zendülés, puccskísérlet volt, míg 28% szerint egy egyszerű tüntetés volt, ami erőszakossá vált.

Megengedett az erőszak?

A poll egyik különösen érdekes konklúziója az volt, hogy

a válaszadók körülbelül negyede szerint teljesen rendben van az, ha erőszakot használnak az emberek politikai céljaik elérése végett.

Egész pontosan 24% válaszolta, hogy indokolt lehet az erőszak használata annak érdekében, hogy „megvédjék a demokráciát” az országban, miközben 22% szerint ugyanez az erőszak megengedett az „amerikai kultúra és értékek” megvédése érdekében.

Ezen a téren ráadásul minimális az eltérés is a pártpreferenciák alapján: előbbi kérdésben 6, utóbbiban 7 százalékpontos differencia van, a republikánusok javára.

Az NPR / Ipsos kutatás nagyon hasonló konklúziókat ismertet, mint egy néhány nappal korábban publikált Washington Post / University of Maryland poll, de a számok itt sokkal aggasztóbbak.

A WaPo adatai szerint a republikánusok 40%-a, a függetlenek 41%-a, míg a demokraták 23%-a úgy gondolja, hogy a kormány ellen irányuló, erőszakos cselekmények kivitelezése bizonyos esetekben indokolt lehet.

A magazin arra is kitér, hogy ezek az arányszámok nagyon sokat romlottak az elmúlt években, hiszen 2015-ben alig 23%, 2010-ben pedig 16% válaszolta azt, hogy indokoltak lehetnek a kormány ellen kivitelezett, erőszakos cselekmények.

A CBS a YouGov-val közösen egy részletesebb pollt is készített, melyben azt írják, hogy eltérő indokok miatt a válaszadók 27-35%-a szerint indokolt lehet a kormányellenes erőszak.

A pollokkal kapcsolatosan természetes fontos hangsúlyozni, hogy még mindig jelentősen nagyobb azoknak a száma, akik nem akarnak erőszakot és nem hajlandók részt venni semmilyen erőszakos cselekményben, de sajnos rengeteg történelmi példa igazolja, hogy kis számú radikális aktivista is képes hatalmas társadalmi feszültséget, káoszt okozni. Ha csak abból indulunk ki, hogy 48 millió regisztrált demokrata és 35 millió regisztrált republikánus van, egy 15-20%-os arányszám is aggasztóan magasnak számít.

Kongatják a vészharangot

Vannak, akik nem csupán társadalmi feszültségre, zavargásra számítanak. A január 6-ai évfordulóhoz közelítve a polloktól függetlenül is kifejezetten megszaporodtak a polgárháborúval, puccskísérletlettel kapcsolatos jóslatok az amerikai médiában. Nemrég a Washington Post hozott le egy cikket három nyugalmazott tábornok tollából, melyben egy puccskísérlet elhárításának gyakorlására szólítják fel az amerikai haderőt, korábban pedig Ray Dalio, a Bridgewater Associates nevű hedge fund vezetője írt a polgárháborús eszkaláció lehetőségéről.

Tegnap Thomas Homer-Dixon, a Kanadában található British Columbia-i Royal Roads Egyetem Cascade Intézetének alapító igazgatója írt arról, hogy szerinte a 2024-es választásokat követően összeomlik majd az amerikai demokrácia, majd 2030-ra jobboldali diktatúra lesz az Egyesült Államokban.

Ha polgárháború nem is, eszkalálódó társadalmi feszültség szinte biztosan jön az Egyesült Államokban, különösen a 2022-es időközi, illetve a 2024-es elnökválasztási eredmények függvényében.

Az amerikai lakosság nagy része is erre számít: a fent is ismertetett CBS / YouGov poll kitér arra is, hogy

a válaszadók 62%-a tart attól, hogy erőszakos cselekmények követik majd a választás vesztesének támogatói részéről a 2024-es elnökválasztást.

Érdekesség ezzel kapcsolatosan megjegyezni azt is, hogy a demokraták 82%-a, a republikánusok 67%-a válaszolta csak azt, hogy ha saját tábora erőszakoskodni kezd, ebben biztosan nem vesz részt.

Címlapkép: Brent Stirton/Getty Images

covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Ír-sziget