omikron koronavírus szupervariáns covid fertőzés
Globál

Friss jelentés: az omikron variáns átírhatja a karanténszabályokat

Portfolio
Az omikron terjedése miatt új karanténszabályokat javasol az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) – áll a szervezet jelentésében.

A javaslat szerint az általános karanténszabályok változatlanok maradnának ugyan, de lehetőséget biztosítanának rövidebb időtartamra szóló hatósági karanténnak is, abban az esetben, ha magas nyomás helyeződne az egészségügyre vagy a lakosságra. Emellett engednék, hogy antigén gyorsteszt felmutatása is elegendő legyen a karanténból való szabaduláshoz.

Eddig két negatív PCR-tesztre volt szükség, amelyek között maximum 5 nap, és minimum 48 óra kellett, hogy elteljen, ha valaki ki akart kerülni a házi karanténból a 10 nap letelte előtt. Az NNK ajánlása szerint a karantén időtartama betegség esetén a gyógyulásig tart: a tünetek jelentkezése után minimum 10 napig otthon kell lenni annak, aki megfertőződött és csak akkor hagyhatja el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan. Ez alapján eddig 10 nap és minimum 3 nap láztalanság kellett a karanténból való kiszabaduláshoz, vagy két negatív PCR teszt.

az új javaslat értelmében a lázból való felgyógyulást követően 24 órával megszűnhet a karanténkötelezettség - a korábbi három nap helyett - , feltéve, ha az adott személy rendelkezik negatív antigén gyorsteszttel, illetve, amennyiben ezt a külső adottságok, azaz a korábban leírt nyomás indokolják.

Az elmúlt két hétben ugyanis nagy mértékben felgyorsult a koronavírus terjedésének üteme Európában, amelyet jórészt a delta variáns jelenléte és az omikron által okozott fertőzések felfutása okozott.

A fenti ajánlásokon túl az ECDC továbbra is hangsúlyozza a vakcinák, a maszkhasználat és a távolságtartás fontosságát a járvány elleni védekezésben.

A javasolt változtatások jelzik, hogy az ECDC megítélése szerint az omikron terjedése rendszerszintű problémákat okozhat mind az egészségügyben, mind pedig a hétköznapi életben. Ha ugyanis sokan betegszenek meg egyszerre, úgy komoly fennakadások lehetnek az oktatás vagy a szállítás terén hosszabb karanténidőszak esetén.

Címlapkép forrása: Getty Images

covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Ír-sziget