Előfizetői tartalom

Olyan fegyverkezésbe fogtak a szuperhatalmak, amely veszélybe sodorhatja a világ békéjét

Portfolio
Egyre több jel utal arra, hogy új fegyverkezési verseny kezd kialakulni a világban, amelynek főszerepében az Egyesült Államok, Oroszország és Kína állnak. A szuperhatalmak közötti vetélkedés elsősorban a közepes hatótávolságú rakéták és hiperszónikus fegyverek telepítése és fejlesztése kapcsán jelentkezik. Ebből a szempontból az Egyesült Államok egyszerre próbálja meg csökkenteni az orosz és kínai érdekek érvényesülését, előbbit Európában, utóbbit pedig Ázsiában. Ez azonban nem könnyű feladat, hiszen mind Moszkva, mind pedig Peking ösztönözve vannak ezáltal arra, hogy saját katonai képességeiket feltornázzák. Többek közt ezen tényezők geopolitikai következményeit latolgatja a Fitch frissen megjelent elemzése.

A nagyhatalmi sakkjátszma Félő, hogy a világ katonai nagyhatalmai, így például az Egyesült Államok, Oroszország és Kína a jövőben növelni fogják közepes hatótávú rakétáik és hiperszónikus fegyvereik számát, hogy biztosítani tudják az egymással szembeni katonai erőfölényüket. Ez a folyamat látványosan akkor indult meg, amikor Donald Trump korábbi amerikai elnök...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés