Hekker Ukrajna
Globál

Kormányzati portáljainak megtámadása után a NATO és az EU segítő kezet nyújt Ukrajnának

MTI
A NATO a következő napokban együttműködési megállapodást ír alá Ukrajnával a kibervédelem megerősítése érdekében – jelentette be Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteki sajtóközleményében. Eközben Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a nyugat-franciaországi Brestben kijelentette, az EU elítéli az ukrán kormány és több minisztérium weboldalának meghackelését és minden eszközzel Kijev segítségére siet.

A NATO-főtitkár a közleményben határozottan elítélte, hogy péntekre virradóra ismeretlenek feltörték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát. Megerősítette, hogy a NATO kiberszakértői információt cseréltek a rosszindulatú számítógépes támadásokkal kapcsolatban, és támogatják az ukrán hatóságokat a nyomozásban.    

Az együttműködési megállapodás révén a NATO hozzáférést biztosít Ukrajnának a rosszindulatú szoftverekkel kapcsolatos információmegosztó platformjához

– olvasható Stoltenberg közleményében. 

Sürgősen összehívtuk az Európai Unió biztonsági és politikai bizottságának nagyköveteit annak megvitatására, hogyan lépjünk fel és milyen technikai segítséget nyújtsunk Ukrajnának

– mondta Josep Borrell az uniós tagországok védelmi, illetve külügyminiszterei informális találkozóján a nyugat-franciaországi Brestben.

A támadást nem lehet kinek tulajdonítani, hiszen nincsenek bizonyítékaink, de nem nehéz kitalálni, ki áll mögötte

– fogalmazott a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az Ukrajna és Oroszország közötti élesen feszült viszonyra utalva.

Pontosan az ilyen jellegű dologtól tartunk, az ilyen hibrid kibertámadásoktól

– szögezte le Ann Linde svéd külügyminiszter. „Meg kell látnunk ki a felelős, és nagyon határozott választ kell adnunk” – tette hozzá. 

Német kollegája, Annalena Baerbock viszont nem kívánt reagálni. „Még nem tudunk véleményt formálni” – jelentette ki a német diplomácia vezetője, aki a jövő héten tervez látogatást tenni Moszkvában.

Ukrajnában a kibertámadás a külügyminisztérium, az energetikai, a sport- és az agrárminisztérium, az oktatási minisztérium, valamint az állami katasztrófavédelem honlapját érintette. A Covid-igazolásokat is tartalmazó internetes portál sem elérhető, ugyanakkor a hozzá tartozó alkalmazás működik.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy megkezdték a nyomozást az elkövetők felderítésére. Az előzetes információk szerint az oldalakra történt betörés nyomán személyes adatok nem szivárogtak ki. Az érintett oldalak nagy részét már helyreállították, a többi is hamarosan elérhetővé válik – tette hozzá az SZBU.

Címlapkép forrása: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
francia ország koronavírus járvány hullám omikron