suceava románia getty stock
Globál

Romániában bezárják az iskolákat, ha túl sokan kerülnek kórházba koronavírus miatt

MTI
Romániában ezentúl felfüggesztik a jelenléti oktatást és online folytatják a tanévet azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt - jelentette be pénteken Sorin Cimpeanu oktatási és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Az intézkedésről a két tárcavezető közös rendeletet írt alá a járványügyi operatív törzstől (CNSU) kapott felhatalmazás alapján.

A tanári kar átoltottsági foka már nem szerepel a kritériumok között, tehát többé nem kell internetre költöztetni az oktatást azokban a - magas fertőzöttségű településeken működő - tanintézményekben, amelyekben a pedagógusok kevesebb mint 60 százaléka vette fel az oltást.

Az intézkedés egyelőre az összes romániai iskola nyitva tartását eredményezi, ugyanis jelenleg a Covid-kórházakban a férőhelyek alig 16 százaléka foglalt. Cimpeanu szerint az óralátogatás két hónapja bevezetett, és most eltörölt feltétele már megtette hatását, mert a tanárok átoltottsága jóval meghaladta az - 50 százalék alatti - országos átlagot, és immár 70 százalék fölé emelkedett.

Mivel azonban a jelenleg terjedő omikron vírusvariáns esetében az oltás csak a súlyosabb megbetegedéstől óv meg, de a fertőzéssel szemben nem nyújt száz százalékos védelmet, a hatóságok jobbnak látták, hogy csak abban az esetben próbálják az iskolák bezárásával fékezni a fertőzések terjedését, ha a kórházak leterheltsége veszélyesen megemelkedik.

A miniszter elmondta: minden megyében a csütörtöki adatok függvényében döntenek arról, hogy a következő héten óralátogatással, vagy online folytatódik-e a tanév, ha pedig - a Covid-kórházak 75 százalék fölötti leterheltsége miatt - valamely megyében be kell zárni az iskolákat, a tanintézményeket csak akkor nyitják meg, ha a kórházi leterheltség 70 százalék alá csökken.

Az egyes tanintézményekben akkor is áttérhetnek az online oktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés. Azokban az osztályokban függesztik fel a jelenléti oktatást, ahol egy héten belül legalább hárman megfertőződnek, illetve azokat a tanintézményeket zárják be, ahol az osztályok több mint felében fel kellett függeszteni a jelenléti oktatást.

Az egészségügyi miniszter rámutatott: jelenleg - az egyébként legalacsonyabb átoltottságú - Suceava megyében a legmagasabb, 34 százalékos a Covid-kórházak leterheltsége, a fővárosban a Covid-kapacitás 16 százaléka foglalt. Hozzátette: országos szinten mintegy 25 ezer kórházi helyet és intenzív terápiás ágyat különítettek el a koronavírusos betegek számára.

A szaktárca járvány-stratégiájáról Rafila elmondta: a családorvosok bevonásával akarják növelni a tesztelési kapacitást, több mint 200 Covid-kezelési központ megnyitásával tehermentesítik a kórházakat, és így a járóbeteg-ellátásban is hozzáférhetővé teszik az eddig csak kórházakban használt antivirális gyógyszereket.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 9884 új fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint duplája az utóbbi két hét átlagának. A napi jelentésben szereplő 27 haláleset valamivel kisebb a kéthetes mozgóátlagnál. Az egészségügyi rendszer terhelése több mint 40 százalékkal emelkedett múlt péntek óta: jelenleg 3490 fertőzöttet kezelnek kórházban. Az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma - egy hét alatt 13 százalékkal - 456-ra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
francia ország koronavírus járvány hullám omikron