Előfizetői tartalom

Áll a bál Olaszországban: olyan láncreakció indulhat el, amelybe az egész politikai élet beleremeghet

Palkovics Máté
Ismét áll a bál az olasz nagypolitikában. Bár ez önmagában nem lenne újdonság, az utóbbi egy évben mégis egyfajta stabilitás és kiszámíthatóság járta körbe a római kormányzást, amely jelentős részben a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormánynak köszönhető. Most azonban nagy kihívás elé került a törékeny kormánykoalíció, ugyanis államfőt kell választani az ország élére, miután hamarosan lejár Sergio Mattarella hétéves mandátuma, még egy ciklust pedig nem akar vállalni. Egyelőre úgy tudni, hogy Mario Draghi és az olasz politika régről ismert figurája, Silvio Berlusconi ambicionálják a pozíciót. Megválasztásuk azonban egyáltalán nem biztos, illetve amennyiben mégis megtörténik, az könnyen egy olyan politikai láncreakciót indíthat be, amelybe az egész olasz politikai élet beleremeghet.

Egy szövevényes választás Az olasz köztársasági elnök ugyan nem vesz részt az államigazgatás napi szintű munkájában, azonban túlzás lenne szerepét pusztán ceremoniálisnak tekinteni. Az államelnök jogkörébe tartozik ugyanis a miniszterelnök és a kormánytagok kinevezése, utóbbi esetben vétójoggal is rendelkezik. Mattarella élt is a lehetőséggel, amikor 2018-ban megakadályozta...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái