Előfizetői tartalom

Rendhagyó olimpiára készül a világ: nem csak a sportolók, hanem a szuperhatalmak is egymásnak feszülnek

Portfolio
Újabb rendhagyó olimpiára készül a világ a nyári tokiói játékok után, ahol a világjárvány tette az utolsó pillanatig bizonytalanná a rendezést. Bár a február elején rajtoló pekingi téli olimpia esetében is sokakat aggaszt a koronavírus és különösképpen az omikron variáns terjedése, az utóbbi időben leginkább diplomáciai bojkottok miatt hangos a sajtó, amelyet az Egyesült Államok mellett számos más ország meghirdetett a pekingi vezetéssel szemben. A fő ok az emberi jogok helyzete Kínában, azonban jelentős geopolitikai ellentétek is meghúzódnak a háttérben.

Bojkottok története A bojkott jelensége végigkísérte az olimpiák történetét, már egészen a kezdetektől. Krisztus előtt 332-ben például Athén fenyegetőzött azzal, hogy nem vesz részt az ókori játékokon, miután egyik sportolóját azzal vádolták meg, hogy megbundázott egy versenyszámot. Példaként hozható fel az 1976-os montreali olimpia, amelyen való részvételt 20...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés