Előfizetői tartalom

Eldőlt: nem igaz, hogy az omikron-hullám enyhe lesz

Portfolio
Az omikron variáns halálozási rátája valóban sokkal alacsonyabb, mint az eddigi koronavírus-variánsoké, de ebből nem következik az, hogy az általa okozott járványhullám is enyhébb lesz. Ha megnézzük azokat az országokat, ahol az omikron viszonylag korán megjelent, egyértelmű a kép: az omikron már most majdnem mindenhol erőteljesebb kórházi terhelést okozott, mint a delta. Öröm az ürömben, hogy az is egyértelműen látszik, hogy az elképesztő terjedési sebessége mellett sem tud annyira súlyos járványhullámot okozni, mint az alfa. Emellett most először okkal bizakodhatunk abban is, hogy valódi társadalmi immunitás alakul ki a koronavírussal szemben. De a külföldi példák azt mutatják, hogy ennek bizony ára van.

Magyarországon elhozta az új csúcsot az omikron, és még bőven benne vagyunk az ötödik hullámban, naponta 15 ezer feletti új fertőzöttet találnak. A meredek felfutás ugyanakkor azt is jelenti, hogy a hullám lefutása is meredek lehet. A legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy a szakértők szerint enyhébb megbetegedést okozó omikron milyen mértékben terheli meg az egészségügyet...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái