Előfizetői tartalom

Európa bokszzsák vagy kisinas lehet csak az Ukrajna körüli orosz-amerikai erőpróbában

Ismét egy válság, és Európa ismét csak az oldalvonalról asszisztál hozzá – mondhatnánk csüggedten az immár két hónapja érlelődő ukrán helyzet kapcsán. De a dolog még ennél is kellemetlenebb. Ezúttal ugyanis az EU úgy nem rúg labdába sem, hogy az elmúlt években a „stratégiai autonómia” és „európai szuverenitás” fogalmak úton-útfélen hangoztatásával feltupírozta a hozzá fűzött reményeket. S ellentétben az indiai-csendes-óceáni térség, Irán vagy éppen az afganisztáni tálibok ügyével, ami most zajlik, az a saját földrészén, közvetlenül az ő bőrére megy. De mit is várhatunk tőle? Hiszen a tagállamai az Oroszországot, Amerikát, saját fenyegetettségüket vagy biztonságukat érintő alapkérdésekben sem értenek egyet. Az egyetlen közös cél most EU-szinten az, hogy az Unió ne tűnjön teljesen feleslegesnek.

Európa Putyin keménykedésével szemben Márpedig Moszkva éppen azon igyekszik, hogy az EU-t rendre megalázza, lekicsinyelje – dacára annak, hogy az Unió továbbra is Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere, s hogy orosz állampolgárok kapják a legtöbb Schengen-vízumot (az összes egyharmadát), a legkedvezőbb feltételekkel (többszöri belépésre, vagy akár több évre). A Kreml...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái