Előfizetői tartalom

Maratoni választással sikerült elkerülni a politikai káoszt az EU egyik legfontosabb gazdaságában

Portfolio
Több nap után sikerült csak megoldást találni az olasz politikai élet egyik legnagyobb dilemmájára. A pártoknak arról kellett dönteni, hogy ki legyen Sergio Mattarella államfő utódja. A posztért többek közt Mario Draghi is bejelentkezett, akit sokan esélyesnek tartottak, azonban megválasztása esetén kormányfőt kellett volna találni az egy éve működő nemzeti egységkormány élére. A pártok végül képtelenek voltak kioldani ezt a gordiuszi csomót, így végül Mattarella engedett a politikai szereplők kérésének és elvállalt még egy ciklust, amely átmenetileg biztosítja az ország stabilitását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy állóvízzé alakul az olasz politika, ugyanis a pártok hamarosan ráfordulnak a jövőre esedékes parlamenti választásokra, amely sok mindent boríthat még Rómában.

Szinte mindenki beállt Mattarella mögé

A pártok közül szinte mindenki üdvözölte Mattarella megválasztását, amellyel sikerült pontot tenni a napok óta húzódó államfőválasztás végére.

A jelenleg legnagyobb frakcióval rendelkező Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője és egyben volt kormányfő Giuseppe Conte úgy nyilatkozott, hogy Mattarella, aki pártatlan és hiteles politikai szereplő képes garanciát nyújtani valamennyi csoport számára. Az M5S vezetése és Conte eredetileg egy női politikust szerettek volna az államfői székben látni, a tagság azonban Mattarella maradását preferálta.

A balközép Demokrata Párt is megosztott volt a kérdésben, de végül ők is Mattarella maradását támogatták. Sok képviselő ugyanis attól tartott, hogy a pártelnök, Enrico Letta az előrehozott választásokra játszik, hogy saját jelöltjeivel tölthesse fel a párt sorait.

Cikkünk tartalmából

  • Hogy viszonyultak a pártok Mattarella megválasztásához?
  • Miért fontos a köztársasági elnök funkciója?
  • Mi lesz Mario Draghi sorsa?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés