Előfizetői tartalom

Új világot festett Putyin médiabirodalma – Szép csendben már felkészültek az oroszok a honvédő háborúra?

A 2014-es ukrajnai események – a Krím megszállása, donbaszi polgárháború kitörése – óta erősödik az orosz társadalom militarizálása, amelynek grandiózus szimbóluma a Moszkva mellett álló Orosz Fegyveres Erők Katedrálisa. A náci Németország elleni Nagy Honvédő Háború 75. évfordulójának tiszteletére emelt főtemplom – amelybe zsákmányolt német fegyvereket is beolvasztottak – egyben azt az üzenetet is közvetíti, hogy Oroszország sosem támad, mindig csak védekezik. Így van ez az egyre feszültebb ukrajnai helyzet idején is, amikor is az orosz állami média a Nyugatot vádolja agresszióval, amellyel szemben Moszkva kizárólag a védekezést készíti elő. Az ukrán határ közelében zajló orosz csapatösszevonásokról szó sem esik a hivatalos orosz sajtóban, az Ukrajnának küldött NATO-szállítmányokról azonban nagyon is.

Az Orosz Fegyveres Erők Katedrálisa 2020. június 22-én, a sztálini Szovjetunió elleni német támadás évfordulóján avatta fel Kirill moszkvai pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentétében az Orosz Fegyveres Erők Főtemplomát, más néven a Feltámadt Krisztus Katedrálist. Az avatási ünnepség a koronavírus-járvány miatt szenvedett csúszást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés