Előfizetői tartalom

Súlyos áron sikerült csak elkerülni a káoszt - Fájdalmas időszak előtt áll Európa egyik legerősebb országa

Portfolio
A napokban iktatták be ismét hivatalába Sergio Mattarellát, Olaszország köztársasági elnökét. A politikus ugyan korábban kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem kíván még egy ciklust eltölteni a Quirinale-palotában, kénytelen volt maradni hivatalában, miután az olasz parlamenti pártok képtelenek voltak egy mindenki számára elfogadható államfőt jelölni Mattarella helyére. Bár jelenleg úgy tűnik, hogy sikerült elkerülni a politikai káoszt, az elnökválasztás megmutatta, hogy mennyire törékeny az olasz nagypolitika egyensúlya. Ez pedig csak még inkább megborulhat a jövőre esedékes választások közeledtével, amely különösen fájdalmas lenne az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága számára.

Az államfőkérdés heteken át foglalkoztatta az olasz közvélemény, amely nem meglepő. Az olasz köztársasági elnök ugyan nem vesz részt az államigazgatás napi szintű munkájában, azonban túlzás lenne szerepét pusztán ceremoniálisnak tekinteni. Az államelnök jogkörébe tartozik ugyanis a miniszterelnök és a kormánytagok kinevezése, utóbbi esetben vétójoggal is rendelkezik....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés