Előfizetői tartalom

Szűk körből kerülhet ki a világ legrettegettebb terrorszervezetének új vezére - Csupán négy név szerepel a listán

Napokon, heteken belül kiderülhet, hogy ki lép az Iszlám Állam (ISIS) múlt heti amerikai rajtaütés során likvidált vezetőjének helyére. Elképzelhető, hogy ismét egy iraki dzsihadista kerül a terrorszervezet élére, méghozzá feltehetően abból a szűk körből, amely a kétezres évek közepe óta irányítja az Iszlám Államot. Alig több mint két éven belül a szervezet második vezetőjét vesztette el, ami azonban várhatóan nem lesz nagy hatással az ISIS utóbbi hetekben felerősödő szíriai, iraki terrorakcióira, mert 2019 tavasza – vagyis kalifátusának bukása – óta az erős központi irányítás helyett az Iszlám Állam kisebb autonóm terrorsejtek hálózataként működik.

Legalább négy személy is esélyes arra, hogy átvegye az Iszlám Állam (ISIS) vezetését, miután a dzsihadista terrorszervezet eddigi vezetője a múlt héten egy amerikai rajtaütés során felrobbantotta magát a török határhoz közeli északnyugat-szíriai rejtekhelyén – számolt be a Reuters két iraki biztonsági tisztviselő, illetve három elemző véleménye alapján. A 45 éves Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi hasonló körülmények között halt meg, mint az Iszlám Állam előző vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, aki 2019 októberében szintén egy amerikai rajtaütés során robbantotta fel magát a leleplezett rejtekhelyén. Az ISIS mindkét vezetője az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban bujkált, amelyet a damaszkuszi kormányzat ellen harcoló, az Iszlám Állammal szemben amúgy rivális iszlamista (egykori nevén Nuszra Frontnak nevezett) szervezet erősségének számít.

Korábban halottnak hitt parancsnok is esélyes a posztra

A Reuters által megkérdezett szakértők véleményéből az derül ki, hogy a fénykora idején, 2014 és 2017 között Irak és Szíria mintegy harmadát elfoglaló és ebben az időszakban számos nyugat-európai terrortámadást inspiráló ISIS új vezetője az eddigi két vezetőhöz hasonlóan iraki származású lesz. Fadhil Abu Rgheef iraki biztonsági tisztviselő a Reuters-nek meg is nevezte a szerinte az ISIS vezetésére esélyes négy személyt:

  1. Egyikük Abu Khadija, akinek legutoljára ismert pozíciója az Iszlám Állam iraki részlegének vezetése volt.
  2. Másik potenciális jelöltnek Abu Muslim számít, aki az iraki Anbar tartományban vezeti az ISIS helyi szervezetét.
  3. A harmadik szóba jöhető személyről, Abu Salihról igen kevés információ áll rendelkezésre, de azt tudni lehet róla, hogy közel állt mind Bagdadihoz, mind Kurejsihez is.
  4. Kurejsi negyedik lehetséges utódja Abu Yassir al-Issawi parancsnok lehet, akiről korában azt hitték, hogy elesett a harcokban, korábban ugyanis iraki és amerikai források is azt közölték, hogy életét vesztette egy 2021. januári légicsapásban.

Most azonban iraki hivatalos források szerint erős a gyanú, hogy Issawi mégis él. Ha ez igaz, akkor a több ezer követővel bíró parancsnok mindenképpen lehetséges utódként vehető számításba, miután az ISIS támadásainak megtervezésében jelentős tapasztalatokkal rendelkezik.

Miről szól a cikk?

  • Hamarosan új vezér kerülhet az Iszlám Állam (ISIS) élére
  • Korábban halottnak hitt parancsnok is esélyes a posztra
  • A szervezet egyre erősebb, pár napja olyan támadást hajtott végre, amelyre a kalifátus bukása óta nem volt példa
  • A leendő vezetőnek az ISIS-nek felesküdött összes szervezet hűségesküt fogad majd

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés