Előfizetői tartalom

A jegybanki ingyenpénz korszaka lejárt, a piacok kezdhetnek aggódni

A Covid-19 válságot követő, megnövekedett államadósságterhekkel jellemezhető időszakban különösen megnőtt a monetizálás, azaz az adósságok jegybankok által történő finanszírozásának vonzereje a fejlett országok körében. Az adósság kezelésének alternatív lehetőségeihez képest (pl.: adósságátstrukturálás, magasabb adók kivetése) kétségtelenül kényelmesebb megoldás a jegybankok segítségül hívása, azonban a gazdaságban jellemzően nincs ingyenebéd. A gazdasági fejlemények pedig egyre inkább arra engednek következtetni, hogy a számlát rövidesen meg kell fizetni. Ennek tételei az infláció, illetve az infláció által indukált jegybanki szigorítás okozta potenciális pénzpiaci turbulenciák lehetnek.

A jegybanki szigorítás elkerülhetetlen A Covid-19 okozta sokkra megnövekedett költségvetési kiadásokkal reagáltak a legtöbb országban, vagyis emelkedett a kormányzatok finanszírozási igénye. A hitelből történő finanszírozás mellett a jegybankok által történő pénznyomtatás megkönnyíti a forráshoz jutást, ahogy azt a fejlett országok aktív jegybanki műveleteinek gyakorlat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés