Előfizetői tartalom

Európa fenegyerekéből a Nyugat jófiúja – Pár nap alatt fordult hatalmasat egy uniós ország megítélése

Miközben az elmúlt években Lengyelország az Európai Unió egyfajta fenegyerekeként került föl a nagy nyugati lapok címlapjaira, az Ukrajnát érő orosz fenyegetés, majd invázió miatt jelentős fordulat látszik kibontakozni. Lengyelország ugyanis Ukrajna első számú segítőjeként jelenik meg: Varsó az éllovasa az Oroszország elleni keményebb fellépésnek és az Ukrajna támogatását célzó nyugati egységnek, a menekültek több mint kétharmadát fogadja, messze felülmúlva az összes szomszédos országot, a fegyverszállítmányok is Lengyelországon keresztül haladnak át, és a nagy nyugati hatalmak multilaterális tárgyalásain is többször jelent meg már önálló hatalomként. Azonban úgy tűnik, a nyugati közvélemény javuló megítélése (egyelőre) nem fordul át a Lengyelországgal kapcsolatos jogállamisági problémák EU részéről történő elengedésébe.

Lengyelország fogadja messze a legtöbb ukrajnai menekültet Az Ukrajnából menekülők legnagyobb része Lengyelországon keresztül lépi át a határt. A lengyel határőrség hétfő reggeli jelentése szerint már 1 millió 67 ezren mentek át Lengyelországba Ukrajna felől az orosz invázió február 24-i kezdete óta. Csak vasárnap 142 300 menekült érkezett. A lengyel–ukrán határ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés