Előfizetői tartalom

Putyin a legérzékenyebb pontján támadná a Nyugatot, miközben tombol a háború Ukrajnában

Portfolio
Az Ukrajna ellen indított orosz invázió harmadik hetében az orosz haderő relatíve még mindig csak az ország kis részét vette ellenőrzése alá, jóllehet a határok mellett az elmúlt hónapokban összevont csapatok már csaknem egésze harcol. Egyre több jel utal azonban arra, hogy az oroszok emelik a tétet, a moszkvai védelmi minisztérium megerősítette: valóban bevetettek termobárikus bombát az ukrajnai harcokban, illetve a korábbi állításokkal ellentétben sorkatonák is részt vesznek a hadműveletekben. Emellett egyre többen számítanak arra, hogy az ukrán főváros, Kijev hamarosan pusztító ostrom alá kerül. A diplomácia megoldás továbbra is várat magára, az orosz és az ukrán külügyminiszter tegnapi találkozója Törökországban eredmény nélkül zárult. Az orosz haderő időközben bejelentette, hogy március 11-én az ukrán városok közül Kijevből, Csernyihivből, Harkivból, Mariupolból és Szumiból humanitárius folyosót nyit a civilek evakuálására. Ezzel párhuzamosan a nyugati vállalatok továbbra is sorra távoznak Oroszországból, a Kreml pedig az Oroszországban működő nemzetközi vállalatok vagyonának államosítását mérlegeli, vagyis ott támadnák a Nyugatot, ahol a legjobban fájhat. Az Európai Unió tegnap Versailles-ban tartott csúcstalálkozóján elkötelezte magát az orosz energiától való függőség következetes csökkentése mellett, ugyanakkor hűtötték a gyors ukrán uniós csatlakozásra vonatkozó várakozásokat. Valószínűleg lezuhant a horvát főváros, Zágráb mellett egy ukrán Tu-141 Sztrizs típusú katonai drón, amely jó eséllyel Magyarország vagy „más, szomszédos országok” fölött repült át. A brit hírszerzés szerint újult erővel fognak támadni Putyin csapatai. Oroszország gazdasága 2022-ben mintegy 15%-kal zsugorodik az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók következtében az Institute of International Finance (IIF) elemzése szerint. A magyar hatóságok is vizsgálják a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyét. A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban ezen a linken olvashatók.

2022. március 12. 06:44 Megosztás Folyamatosan frissülő legújabb cikkünk A Portfolio folyamatosan beszámol az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb hírekről, eseményekről, az aktuális helyzetet friss elemzéseinkben értékeljük. A legfrissebb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés