Előfizetői tartalom

A Baltikum Hongkongja helyett Európa egyik legmilitarizáltabb térsége határolja a NATO Achilles-sarkát

Az Ukrajna elleni orosz inváziót megelőző pattanásig feszült helyzetben a fokozódó készültség jeleit lehetett látni Európa egyik legmilitarizáltabb térségének számító orosz exklávéban, a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött kalinyingrádi régióban is. Amellett, hogy nukleáris robbanófejek hordozására képes rakétákkal felszerelt vadászgépek érkeztek a térségbe, Moszkva LNG-tankereket is küldött a régióba annak demonstrálásaként, hogy a gázszállítások bármilyen okból történő leállása esetén is biztosítani tudja a balti flotta állomáshelyül szolgáló terület ellátását. Königsberg néven egykor virágzó kereskedelmi központként, Hansa-városként működő Kalinyingrád a mostani – nyugati szankciókkal kísért – háborús helyzetben úgy tűnik, végérvényesen lemondhat arról, hogy a Baltikum Hongkongjává váljon.

A litván parlament csütörtökön tovább szigorította az Ukrajna elleni február 24-i orosz támadás után bevezetett rendkívüli állapotot. Az új intézkedés révén korlátozzák a szólásszabadságot és a gyülekezési jogot, így betiltották az orosz inváziót támogató nyilvános eseményeket, valamint az orosz támadással kapcsolatos „propagandát” és „dezinformációt”. Az ellenzéki pártok szerint a bevezetett intézkedés az alapvető szabadságjogok legsúlyosabb mértékű korlátozását jelenti az 1991-ben függetlenné vált ország történetében.

Ezzel párhuzamosan a napokban bejelentették, hogy az országban állomásozó külföldi NATO-erők létszáma a jelenlegi 3 ezerről március végére 4 ezerre nő, miután a csapatok folyamatos telepítése mellett márciusban hadgyakorlatot is tartanak Litvániában. A NATO honlapján elérhető adatok szerint az Ukrajna elleni orosz invázió megindítása előtt még csak 1100 fős, német vezetésű többnemzetiségű (cseh, holland és norvég) NATO-erő állomásozott a balti országban.

A NATO Achilles-sarka

Az országban állomásozó NATO-erők növelését Litvánia kérte a katonai szövetségtől, miután az ország kormányzata – vezető európai politikusokhoz hasonlóan – attól tart, ha Putyint nem állítják meg Ukrajnában, akkor Moszkva következő célpontja Moldova és a többi balti ország mellett Litvánia lehet. A NATO által kitűzött 2 százalék helyett a GDP 2,5 százalékát védelmi kiadásokra fordító Vilnius azért is különösen aggódik, mert fekvése miatt potenciális célpontja lehet egy orosz támadásnak. Keletről ugyanis a Moszkvával szövetséges Fehéroroszország, míg délnyugat felől Oroszország kalinyingrádi exklávéja határolja. Fehéroroszországot és Kalinyingrádot pedig csupán egy 100 kilométeres lengyel-litván határszakasz, az úgynevezett Suwalki-folyosó választja el.

Miről szól a cikk?

  • Ezért olyan fontos a NATO Achilles-sarka, amely mintegy 100 kilométer hosszan húzódik
  • Nukleáris robbanófejű rakétákkal és LNG-tankerekkel mutat erőt Oroszország
  • Moszkva fellép a „germanizálással” szemben
  • Kalinyingrádnak is fájnak az uniós szankciók

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés